Milyen feltételei vannak a használt autók vásárlásának?

Gazdaság

Ma Magyarországon az emberek nagyon nagy része csak használt autót engedhet meg magának, azt is csak konkrét összeghatárig. Örömteli pillanat ha sikerül megfelelő áron megfelelő felszereltségű és korú autóra szert tenni. Vannak azonban bizonyos szabályok amelyeket érdemes betartani különben az örömből üröm lehet végül ha nem vagyunk elég figyelmesek.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire kell ügyelni gyors készpénzes autófelvásárlás esetén Budapesten.

Melyek az alaptörvények használt autó vásárlás esetében?

Van pár olyan törvény, amely szabályozza a használt gépjármű vételét. Ezeket tekintjük most át.

1.   Szerződés nélkül nincs fizetés

A használt autók piacán is nagyon sok a csaló, akik mind hazai, mind külföldi hirdetési oldalon megtalálhatóak, minél nagyobb az adatbázis, annál nagyobb az esély, hogy beléjük futhatunk.

Általában nagyon vonzó áron kínálják az autót többször ismételve, hogy nagy rá a kereslet, de messze van az autó valamennyit kellene utalni és elküldi hozzánk az gépkocsit. Ezeknek a történeteknek nem szabad bedőlni.  Ellenőrizzük le azt minden szempontból.

Érdemes végignézni a szervízkönyvet és az abban szereplő adatok valódiságát. Az autóról igyekezzünk minél többet megtudni, mikor esedékes a következő olaj-, fékolaj-, vezérműszíj csere, mikor volt az utolsó karbantartás, mit cseréltek le az autón, milyen a fékek, gumiabroncsok állapota és életkora. Végigkérdezni a meghirdetett extra felszereléseket, és a helyszínen végigpróbálni azokat.

2.   Az autó előéletét is informáljuk le

Nem elég a felszereltséget és a szervizkönyvet ellenőrizni, hiszen ha a kétes óraállás esetén  nemcsak a futott km valódisága, hanem a karbantartások is kétségessé válhatnak.

Ha az alvázszám mint egyedi azonosító a birtokunkban van, utána tudunk nézni az autó gyári kivitelének, felszereltségének, mikor és milyen műveletek miatt járt a szervizben. Amennyiben nem adják, a tulajdonos hozzájárulásával beszerezhető a dokumentum, és sokkal pontosabb adatokat tartalmaz, mint az állami kilométeróra-adatbázis.

3.   Csak az eladótól vásároljunk

Jótállási és garanciális igényt csak a tulajdonossal szemben tudunk érvényesíteni, ezért fontos a szerződéskötés előtt tisztázni, ki a tényleges tulajdonos. Amennyiben magánszemély , akkor 6 hónap a garancia idő, ha az autókereskedő, akkor 12 hónap. Viszont nem mindegy, hogy ebben az esetben 6 hónapig a kereskedőnek kell bizonyítani, hogy a hiba utólag keletkezett.

Amennyiben mi szeretnénk értékesíteni az autónkat, Budapesten lehetőségünk van gyors készpénzes autófelvásárlásra, ahova telefonon lehet jelentkezni.

4.   Vásárlás előtt az autó átvizsgáltatása kötelező

Ma már a számítógépes ellenőrzés is része kell, hogy legyen az eredetiség vizsgálatnak, ezért érdemes elvégeztetni azt még a vásárlás előtt. Ha kiderülne, hogy lopott az autó, akkor azt a rendőrség le fogja foglalni.

5.   Biztosítás kötése

Adásvételkor az autó aktuális tulajdonosának a nevére kell, hogy szóljon a kötelező biztosítás. Tehát a vevőnek a gépjármű birtokba adásakor már rendelkeznie kell kötelező biztosítással.

6.   15 napon belül át kell íratni

A tulajdonjogot 15 napon belül hivatalosan be kell jegyeztetni, és meg kell fizetni a vagyonszerzési illetéket az elektromos autók kivételével.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy használt autó vásárlásánál minden létező ellenőrzési lehetőséget használjunk ki, hogy ne utólag kelljen megbánni a gyors vásárlást. (x)