Koktélok nem csak nyárra, forralt borok nem csak hidegen

Gasztro

Magyarország italfogyasztás terén is le van maradva a fejlett országokhoz képest, nálunk a koktélozás még majdnem ismeretlen, a fröccshöz képest mindenképp. Alkohol kultúránk kihívásokkal küszködik, sokat iszunk és nem a legjobb minőséget. A rendszerváltás óta eltelt idő alatt sem javult sokat a helyzet. Igazán sokan nem is ismerik a koktélokat.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen finomságokat kóstolhatsz meg ebben az időszakban, valamint kitérünk arra, hogy a poharak vásárlása alkoholhoz honnan a legegyszerűbb.

Koktélt csak nyáron ihatunk?

Ez egy tévhit. Hiszen nem csak a nagy hőségben lehet jeges koktélokat fogyasztani, ezt akár karácsonykor vagy névnapon, születésnapon is megtehetjük. Egy híres koktélbár bártendere szerint, – aki néhány évig Londonban dolgozott a Hiltonban és ott képezte ki magát bártenderré – bármikor kevertethetünk egy jó koktélt magunknak.

Vannak olyan bárok, ahol nincs itallap, a bártender a vendég pillanatnyi hangulatának megfelelő koktél kever ki és ha nem tetszik a vendégnek, akkor nem fizet, ami ritkán fordul elő. Nyáron sok egzotikus gyümölccsel készülő italt gyártanak, de ugyanezeket az őszi időszakban is szívesen készítik, főként egy ködös, szürke napon.

Miután a Netfixen fut olyan sorozat, ahol a szeszes italokkal foglalkozó italmestereket láthatunk, így azóta fellendült a koktél iránti keresletet. Természetesen a Covid előtt inkább a külföldiek voltak a koktélfogyasztók, de manapság már a magyarok is lelkesednek érte. A kijárási korlátozások alatt ugyanis kellett keresni más szabadidős tevékenységet, van, akiknek a koktélozás lett az.

Ugyan mostanában többször is megjelenik a neten, hogyna készítsünk otthon különféle italokat, mert lassan lecseng a gin-tonik megszokott hulláma, ma már inkább a whiskey és rum alapú italokat kevernek.

Milyen koktélokat érdemes készíteni?

Az egyik kedvelt ital karácsonyra az egy nagyon finoman gyümölcsös, tizenkét éves skót whiskey, édes sherry, frissen facsart citromlé és gyömbérsör, egy pohárban óvatosan  összekeverve könnyed, friss ital délutánra.

Télen persze a karácsonyi vásárt járva az ember folyton csak a forralt bor fahéjas, szegfűszeges illatát érzi. A forralt bor értelme az, hogy átmelegítse a hidegben átfagyott tagokat, de ha már bent ülünk a fűtött szobában a karácsonyfa mellett miért is ne ihatnánk hideg forralt bort jéggel?

A bártender által elkészített finomságot először a jégre szűrt gyümölcslének vagy szörpnek tűnő itallal kezdte, majd egy kis rumot adott hozzá és ráöntötte az alap forralt bort, amit száraz vörösborból a szokásos fűszerekből készült, végezetül még egy ki szegfűbors likőrt tett hozzá.

Azok, akik nem szeretik az alkoholt, de szívesen koktéloznának a bártender egy szilva- zsálya kreációt ajánl, ami egyszerre dzsúz és egyszerre szénsavas, van benne friss narancs és citromlé és gyümölcsből készült házi szilvapüré és zsálya. Összerázva jégre töltjük és felöntjük gyömbérsörrel.

Amennyiben poharakat is szeretnénk vásárolni ezekhez az alkoholos italokhoz, a Koktélboltban a koktél alapanyagok szaküzletében be tudjuk szerezni azokat.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy ma már egyre ismertebbek a koktélok amelyeket nagyon sokféle ital összekeverésével állítunk elő, egyre több helyen készítik azokat, így lassan a magyar emberek is megismerik a koktélokat. (x)