Fontos részletek derültek ki a moratóriumról és az 5,9 százalékos hitelekről

Gazdaság

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke ismertette, hogy mit javasolna az MNB a moratórium alatt felgyűlt kamatok kapcsán.

Nagy kérdés volt a kormány által meghatározott hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban, hogy ki és milyen formában fizeti majd meg a szüneteltetés alatt felgyűlt kamatot, amely akár több százezer forint is lehet. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács döntéséről szóló mai sajtótájékoztatóján elmondta:

az MNB azt tartaná jó megoldásnak, ha a moratórium lejárta után a halasztott kamatokat lineárisan, a hátralevő futamidőben arányosan, minden évben egyenlő részben kerülne megfizetésre, (kvázi részletfizetés-szerűen) úgy, hogy az eredeti törlesztőrészlet nem emelkedhet, tehát kitolódna a hitel futamideje. 

Az 5,9 százalékban maximalizált thm-ű fogyasztási hitelekkel kapcsolatban pedig jelezte:  a limitált thm december végéig áll fenn, utána ez változhat. “Ha valaki felvesz egy hitelt, jövőév január egytől már nem biztos, hogy ezen a kedvezményes hitelkamat mellett fogja ezt törleszteni.” Ezzel összefüggésben az Alelnök kifejtette, hogy az MNB a bankokkal közösen dolgozik egy fogyasztóbarát személyi kölcsönön, ami várhatóan 2020 január 1-től elérhető lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.