Az ukrán nemzetiségi szószóló Grexa Liliána köszönetet mondott Magyarországnak

Ország

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló köszönetet mondott minden magyar embernek, aki segítséget nyújtott vagy nyújt Ukrajnának és az onnan menekülni kényszerülőknek.


Köszönetet mondott a kormánynak is, a rendvédelmi szerveknek, az önkormányzatok állami és magánintézményeknek és az önkénteseknek. Rámutatott arra, hogy 104 napja folyik a véres háború, amelyben ártatlan civilek és hős katonák halnak meg. Sorolta azokat az ukrán művészeket, sportolókat, akik önként álltak be a seregbe, hogy védjék a hazájukat az agresszorral szemben. Felszólalása végén rövid csenddel emlékezett az áldozatokra. Ez alatt az Országgyűlés valamennyi képviselője néma felállással emlékezett.

Felszólalására Szijjártó Péter válaszolt. Azt mondta: Magyarország kormánya már a háború kirobbanása óta elítéli az Ukrajnát ért orosz katonai agressziót. “Kiálltunk és ki is állunk Ukrajna mellett, minden létező támogatást megadunk azoknak, akiknek a háború elől kell menekülniük” – jelentette ki. Eddig mintegy 740 ezren érkeztek Ukrajnából – ismertette. Az itt maradóknak iskoláztatást vagy munkát is biztosít az állam. Ez erkölcsi és jogi kötelességünk is – hangsúlyozta.

Elmondta azt is, hogy a kormány közreműködésével már kétezer tonnányi humanitárius adomány érkezett Ukrajnába Magyarországról, és “addig folytatjuk a segítségnyújtást, amíg arra szükség van”. Beszámolt a jövőbeli segítségnyújtásról is: a kormány vállalta egy iskola helyreállítását, 130 ukrán beteg gyermek speciális kórházi ellátását, sebesült katonák ápolását Magyarországon, de a kormány mobilházakat is küld Kárpátaljára a belső menekültek számára. Emellett ezer egyetemistának nyújt ösztöndíjat magyarországi egyetemekre.

Moszkva felfüggeszti az orosz-japán halászati megállapodást