Ute Lemper Marlene Ditrich-esttel lép fel a Müpában

Kultúra

Ute Lemper német énekesnő Randevú Marlenével című estjével február 13-án lép színpadra a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Ute Lemper Marlene Dietrichnek szentelt estjén akusztikus zenekarával nemcsak a legnagyobb Dietrich-slágereket idézi meg, hanem a díva személyét is. A koncerten közreműködik Vana Gierig zongorista, Romain Lecuyer nagybőgős, Cyril Garac hegedűművész és Matthias Daneck dobos – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
Mint írják, Ute Lemper Randevú Marlenével című estje, amelyet jelenleg az énekesnő egy világkörüli turnén mutat be, egy ma is aktuális történet a bátorságról, fájdalomról, és egy progresszív, emancipált nőről.

Ute Lempertet már a pályája kezdetén Marlene Dietrichhez hasonlították. Az énekesnő időközben több mint harminc albumot készített, számtalan sikerdarabban szerepelt, és személyes élményei alapján megalkotta saját, Randevú Marlenével című estjét. Napjainkig több mint harminc album fűződik a nevéhez, a klasszikusok, Marlene Dietrich és Edith Piaf mellett olyan szerzők dalaival, mint Elvis Costello, Tom Waits, Philip Glass és Nick Cave. Olyan kultikus darabokban szerepelt, mint a Kabaré Párizsban, A kék angyal Berlinben vagy a Chicago Londonban.

Ute Lemper huszonnégy éves volt, amikor 1988-ban Párizsban, a Kabaréban nyújtott alakításáért Moliére-díjjal jutalmazták, a sajtó pedig egyenesen Marlene Dietrichhez hasonlította. A fiatal, pályakezdő énekesnő-színésznő zavarban volt, hogy a világ leghíresebb kabaré-énekesnőjéhez mérik, így levelet írt az akkor már teljes elszigeteltségben élő 87 éves dívának, hogy bocsánatot kérjen tőle az összehasonlításért, és kifejezze mély tiszteletét iránta. Nagy meglepetésére a válasz egy telefonhívás formájában érkezett: Marlene Dietrichhel három órát beszélgettek közös szülőhazájukról, Németországról, a hozzá fűződő ambivalens viszonyukról, a nácikról és az ellenállásról, Weillről és Brechtről, Rainer Maria Rilke verseiről, szerelemről és szabadságról – írták a tájékoztatóban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.