Erre minden nappaliban szükség van: cserépkályha az otthonos érzetért!

Gazdaság

Egyre többen szeretnének kiegészítő fűtésként kandallót vagy cserépkályhát építeni függően az adott lehetőségektől, a meglévő kéménytől és a légtér nagyságától. Fontos tényező, hogy tudjuk milyen céllal építenénk a fűtőberendezést. A kandalló ugyanis gyorsan adja le a hőt, viszont többnyire csak addig, amíg van benne parázs. A cserépkályha éppen ellenkezőleg működik, lassan melegszik át és hosszú ideig tartja a hőt. Ezért is fontos végiggondolni, hogy melyik a megfelelő a mi családunknak. Budapesten cserépkályha építő szakember nem csak egy található, aki tényleg ért a szakmájához, megbízhatóan dolgozik és munkájáért garanciát is vállal.

Miért jó a cserépkályha?

Az egyik leggazdaságosabb fűtési módot képviseli, folyamatosan ontja a meleget, ha átmelegedtek a csempéi, nemcsak jól mutat, hanem a belső szerkezetének kiképzése miatt állandó hőmérsékletet biztosít. Szinte egész családi házak kifűthetők vele, ha elegendő nagyságú a kályha, hogy befűtse a légteret. Az évszázadok során sem változott a cserépkályha működése. Még napjainkban is szívesen kombinálják főzőlappal vagy sütővel, amelyeket még nyáron is használhatunk a fűtő funkció elzárásával.

Hogyan lehet fokozni a cserépkályha otthon melegítő szerepét?

Évtizedekkel ezelőtt a cserépkályhák általában barna színűek voltak és pici fém ajtókkal záródtak. Ma már azonban a cserépkályha népszerűvé válása során látványos lakberendezési elemmé fejlődött. Igen látványos, ha olyan üveg ajtót választunk a fűtőtesthez, amelyen keresztül jól láthatóvá válik a tűz fénye és érezhetőbbé a melege. Igazi otthonos hangulatot képes teremteni, szinte kandalló élményt hozhat a házba az üveges cserépkályha ajtó.

Mi az amit még érdemes figyelembe venni ha cserépkályhát szeretnénk építeni?

A cserépkályha építésénél figyelembe kell venni, hogy szükség van a működéséhez egy jó kéményre is. Olyanra és akkorára ami kiszolgálja a megfelelő méretű cserépkályhát. Azt, hogy mekkora méretű kályhára és kéményre lesz szükségünk, jó ha megbeszéljük egy hozzáértő szakemberrel.

Nem mindegy, hogy ki és hogyan építi fel a cserépkályhánkat, hiszen a biztonság nem lehet az esztétika ára. Azt is tudni kell, hogy a cserépkályha fűtéséhez csak száraz tűzifát szabad használni, amihez bizony jelentős mennyiségű tűzifát kell tárolni, ahhoz viszont szükség van megfelelő méretű tűzifa tárolóra is. Biztos, hogy sokat nyom a latba az a tény, hogy a cserépkályha a fűtéshez szükséges levegőt nem a szoba levegőjéből vonja el és 100 %-ban megújuló energiaforrással, tűzifával működik , amit még a napenergiáról sem lehet elmondani, így a passzívházak alapvető fűtési megoldása lehet a cserépkályhával történő fűtés.

Összegezve

A cserépkályha a legotthonosabb fűtési mód, hiszen a leggazdaságosabb minden fűtésnél, 100%-ban környezettudatosan, megújuló energiaforrással működik, belső szerkezetének kiképzése miatt folyamatosan tartja a meleget. (x)