Mosógép vásárlás előtt döntsünk tudatosan!

Gazdaság

A megfelelő mosógép megtalálása nem könnyű feladat, de némi odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy a készülékkel éveken keresztül elégedettek lehessünk. Az alábbi leírás abban igyekszik segíteni, milyen szempontok alapján találhatjuk meg a számunkra tökéletes gépet.

Mindenekelőtt érdemes megfogalmazni az elvárásainkat a gép méretével, dobkapacitásával, energiaosztályával, funkcióival és várható élettartamával kapcsolatban. Ez utóbbi kapcsán érdemes rögtön az elején tisztázni néhány kérdést, illetve félreértést. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a mai készülékek élettartama lényegesen alacsonyabb, mint az előző generációk esetében. A megkérdezett szakkereskedő véleménye szerint ez az állítás nem légből kapott, de nem is igaz teljesen, hiszen a felgyorsult innováció miatt a felhasználók jellemzően rövidebb idő alatt cserélik a gépeket, így a gyártók is rákényszerülnek arra, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott felhasználói igényekhez, a gépeket pedig rövidebb élettartamra optimalizálják a jobb ár-érték arány elérése érdekében.

Vásárlás előtt érdemes meggondolnunk, van-e preferált márkánk vagy létezik-e olyan gyártó, aminek a termékeitől mindenképpen óvakodni szeretnénk. Nem feltétlenül szerencsés az ilyen megközelítés, hiszen a jó és a rossz tapasztalatok sem feltétlenül adnak reális képet egy gyártó megbízhatóságáról, ráadásul minden márkanév alatt többféle altípus található a piacon, amelyek minősége eltérő lehet.

Magyarországon továbbra is rendkívül népszerűek a Zenussi mosógépek, amelyek között 100 ezer alatti termékeket is találunk. Jó ár-érték és kiváló megbízhatóság jellemzi őket, amit kiterjedt szervizhálózat is támogat. De meg kell említeni a Beko készülékeit is, amelyek szintén ebben az ársávban mondhatók rendkívül sikeresnek. Az Electrolux és a Whirlpool készülékeiért jellemzően kicsit többet kell fizetni, a belépőkategóriában kevésbé képviseltetik magukat. Utóbbi esetében felültöltős változatokat is találunk. De mindezek mellett figyelmet érdemelnek a Bosch, a Samsung, az LG, az AEG, a Gorenje és a Candy készülékei is.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a mosógép típusáról sem, ami elsősorban a helytakarékosság függvénye. Amennyiben kellően tágas szabad tér áll rendelkezésre, abban az esetben érdemes hagyományos elöltöltős gép mellett dönteni. Az ilyen készülékek jellemzően nagy dobkapacitással és kiváló hatékonysággal képesek mosni. A kiváló tulajdonságok mellett tagadhatatlan, hogy az előrefelé nyíló ajtajuk nagy helyigényt követel, ami miatt a kisméretű fürdőszobákban nehezen helyezhetők el. Ha mindent a helytakarékosság ír felül, abban az esetben a felültöltős gépek jelentenek szerencsés választást. Esetükben viszont el kell mondani, hogy rosszabb energiahatékonyságra képesek, mint az elöltöltős társaik. A két említett típus előnyös tulajdonságait ötvözik a keskeny elöltöltős gépek, amelyek keskenyebb kialakításuknak köszönhetően helytakarékos megoldásnak mondhatók, kiváló hatékonyságra képesek, de az előrefelé nyíló ajtajuk helyigényével mégiscsak számolnunk kell.

Mindenképpen érdemes foglalkozni a dobkapacitás kérdésével is. Az általános ajánlás szerint egyedül élők számára 4 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak legalább 7 kg dobkapacitás lehet ideális. Természetesen ezt az ajánlást a mosási szokások, illetve a ruhák koszolódásának sebessége felülírja. Sőt, nem feledkezhetünk meg a zajszint, az energiaosztály és a szükséges programok kérdéséről sem. Vegyük szemügyre a kínálatot és igyekezzünk minél több gépet összehasonlítani a paraméterek alapján. Az Extreme Digital mosógép kategóriájában erre külön funkció áll rendelkezésre. Ha tudatosan választunk, egészen biztosak lehetünk benne, hogy jó döntést fogunk hozni.