Segélyhiteleket ad Magyarország Vietnamnak

Gazdaság

Magyarország kötött segélyhitelekkel támogatja Vietnam gazdasági és szociális fejlődését, együttműködik vele az idegenforgalom növelése, a szakképzés és a családtámogatás területén – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek telefonon nyilatkozva Hanoiból.

Az államtitkár egy fideszes parlamenti delegáció élén, a vietnami-magyar baráti tagozat három tagjával – Szatmáry Kristóffal, Csenger-Zalán Zsolttal és Potápi Árpáddal – látogatott Vietnamba. A látogatás amiatt is aktuális volt, hogy a két ország az idén ünnepli diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulóját. Találkoztak a nemzetgyűlés alelnökével, a kormánypárt külügyekért felelős tagjával, valamint a szociális, munka- és rokkantügyi miniszterrel.
Vietnam dinamikusan fejlődő ország, tartósan hét százalék körüli gazdasági növekedéssel, és ezzel párhuzamosan számottevő szociális fejlődéssel, a szegénység folyamatos csökkentésével – emlékeztetett Novák Katalin.

A két ország közötti kereskedelem volumene folyamatosan nő. Magyarország kötött segélyhitelekkel segíti az ország fejlődését, egyebek között egy komoly beruházás keretében felépít egy onkológiai kórházat itt, és segített kialakítani a vietnami népesség-nyilvántartási rendszert. A két ország együttműködik a kétoldalú idegenforgalom fejlesztésében is – mondta az államtitkár.

A küldöttség tárgyalásain szó volt az egyes országok demográfiai kilátásairól, arról, hogy míg Magyarországon és általában Európában csökken a népességszám, addig Délkelet-Ázsiában egyelőre nincs ilyen jelenség, de számítanak rá, hogy lesz. Ezért a vietnami vezetés is látja annak fontosságát, hogy a társadalom- és gazdaságpolitikában a családokat helyezze a középpontba, és érdekli a magyar gyakorlat.

Hanoi számára fontos a munkaerőpiaci és a szakképzési együttműködés is. Magyarország 200 vietnami diáknak nyújt állami ösztöndíjat magyarországi felsőoktatási intézményekben, hazájuk igényei szerinti szakokon.

A 70 éves diplomáciai évforduló alkalmából a hanoi magyar nagykövetség számos kulturális programot szervez az idén. A magyar kultúra terjesztésében jelentős szerepet játszik majd a hamarosan megnyíló Magyar Művelődési és Közösségi Ház – mondta Novák Katalin.