Orosz-magyar lúdtenyésztő vegyesvállalat alakult

Gazdaság

Az orosz Ecofarm Zvenigovo Kft. és a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. május 19-én, kedden orosz-magyar lúdtenyésztő, feldolgozó és kereskedelmi vegyesvállalat létrehozásáról írt alá megállapodást a moszkvai magyar nagykövetségen.

Az aláírási ünnepségen részt vett Artyom Cinamdzgrisvili, az orosz Mezőgazdasági Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztályának főosztályvezető-helyettese, a megállapodás aláírója magyar részről Varga Ferenc, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatója volt. A magyar céget az orosz vállalat kereste meg, hogy szakmai segítéségét kérje vízi szárnyasok tenyésztésében, az oroszországi Kirov környékén található 1400 hektáros területen. A magyar fél a technológiát és az állatállományt fogja biztosítani, míg a tatár fél a telephez szükséges területet.

A vegyesvállalat kétmillió euró kezdőtőkével jön létre, három év alatt további 12-15 millió euró orosz tőkeinvesztíció várható. A libatelep várhatóan évi egymillió állatot nevel és dolgoz majd fel, valamint 500 tonna tollat és pihét állít elő. A telep várhatóan húszmillió eurós árbevételt hoz majd a magyar-tatár közös cégnek. A projekt 1300-1500 munkahelyet teremt.

Más magyar cég is tervezi orosz-magyar vegyesvállalat létrehozását. A Hunland Trade Kft. FÁK térségért felelős regionális igazgatója, 2015. április 2-án tárgyalásokat folytatott Valerij Nazarovval, a Roszagrolízing ügyvezető igazgatójával. A magyar cég Voronyezs megyében egy szarvasmarha-tenyésztési központ létrehozását tervezi, orosz és magyar finanszírozási forrásokból, valamint állami támogatásokból. A létrehozni kívánt tenyésztési központ 1200 hektáron valósulna meg. Az egyszerre 1500 marha befogadására képes telep létrehozásának célja, hogy kiváló genetikai állománnyal rendelkező tej- és hússzarvasmarhákat, illetve tenyészüszőket tenyésszenek ki.