Pó folyó delta

Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje

Európa

Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje. Az évszakhoz képest magasabb hőmérséklet és a tartós csapadékhiány okozta vízhiány miatt a Pó-alföldön található településeken éjszakai vízkorlátozás léphet életbe – jelentette az Il Secolo XIX napilap vasárnap.

Az egyes helyeken majdnem teljesen kiszáradt folyómeder fényképeit a Pó-medence vízgazdálkodását ellenőrző hatóság (AdBPo) hozta nyilvánosságra, amely egyeztetést indított a katasztrófavédelemmel az észak-olaszországi vízgyűjtő terület állapotáról.

Az Il Secolo XIX az energiaszolgáltatókat tömörítő Utilitalia szövetség közleményét idézte, amely a vízkészlet drasztikus csökkenése miatt a Pó-alföldön elterülő Piemont tartományban száz, Lombardiában huszonöt önkormányzat polgármesterét szólította fel az éjszakai vízhasználat korlátozására vagy teljes felfüggesztésére.

Az AdBPo főtitkára, Meuccio Berselli elmondta, hogy tavaly és idén télen a megszokottnál jóval kevesebb hó esett, és az eső is egyre ritkább a Pó-alföldön: februárban és áprilisban szélsőséges szárazságot okozott a csapadék hiánya, amit a májusi esők sem tudtak pótolni. A Pó térségében az évszak átlagához képest négy fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, május második felében a korábban júliusban megszokott meleg volt.

Az AdBPo előrejelzései szerint a Pó szintjének csökkenése folyamatos vízhiányhoz vezethet a mezőgazdaságban és az energiatermelésben. A Coldiretti termelői szövetség rámutatott, hogy a Pó apadása a nemzeti agártermelés harminc százalékát veszélyezteti. A 652 kilométer hosszú Pó vízgyűjtő medencéje több mint 74 ezer négyzetkilométer, több mint háromezer várost lát el vízzel, ahol mintegy 18 millióan élnek.

Alacsony a részvétel a népszavazással egybekötött részleges helyhatósági választásokon Olaszországban