ELTE-s győzelem az országos munkajogi perbeszédversenyen

Egyetem
Újabb megmérettetésen bizonyítottak az ÁJK hallgatói, a háromfős csapat az összesítésben két első és egy második helyezéssel nyert.

A XVIII. Országos Munkajogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyt 2023. május 5-én rendezték meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. A versenyt az egyéni kategóriákban páratlanul sikeres szerepléssel az ELTE csapata nyerte meg.

Merényi Panna alperes és Nábrádi Dániel bíró kategóriában első helyet ért el, Benyovszky Lili a felperesek között második helyen végzett.

Az egyetemek három hallgatóból álló csapattal nevezhetnek a versenyre, majd különböző munkajogi jogeseteken dolgoznak felperesként, alperesként vagy bíróként. Tankönyvek, jogszabályok és DVD-jogtár segítségének igénybevételével kb. 2 óra alatt készülhetnek fel a „tárgyalásra” és készíthetik el a perbeszédeket. Egy „tárgyaláson” három különböző egyetem diákjai kerülnek össze, a felperes ismerteti kereseti kérelmét, az alperes az ellenkérelmét, a bíró pedig ítéletet hirdet. A zsűri a hallgatók előadásmódját, érvelését pontozza, és ezek alapján állapítja meg a helyezéseket.

Idén a zsűri tagja volt Szolnokiné dr. Csernay Krisztina (elnök, a Kúria bírája), Szalai Beatrix (bíró, Fővárosi Törvényszék) és Zsédely Márta (ügyvéd). A kisorsolt jogeseteket – amelyek a Munka Törvénykönyve egyes meghatározó jogintézményeihez kapcsolódtak – a zsűri hozta el a versenyre.

A második helyet a Károli Gáspár Református Egyetem, a harmadikat a Debreceni Egyetem csapata szerezte meg. A versenyen részt vett még Miskolci Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csapata.

Az országos versenyt 2006 óta évenként rendezik meg, Az első időszakban a befogadó egyetem mindig az előző évi nyertes volt. A verseny szabályait 2019-ben a résztvevő egyetemek úgy változtatták meg, hogy nevük szerint „abc” sorrendben haladva mindig másik egyetem a rendező, így jövőre a Károli Gáspár Református Egyetem lesz a házigazda.

A verseny megszervezését a Wolters Kluwer Hungary Kiadó, az Orac Kiadó és a Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda támogatta.