Hollywood-i magyar rendező sikere Cannes-ban

Világ

A Hollywoodban élő magyar filmrendező, Kovács Klaudia két rangos díjat is nyert Cannes-ban a Brown Paper Bag (Barna papírzacskó) című kisjátékfilmjével.

A többszörös díjnyertes, egri származású Kovács Klaudia a 75. Cannes-i Filmfesztivál filmpiacának a Marché du Film részeként megrendezésre került Nemzetközi Telefonfilmes Szemlén és az Artisian Festival World Peace Initative, humanitárius filmek fesztiválján nyerte el a filmes elismeréseket.

Az alkotó – a Los Angeles-i covidos korlátozások miatt – most először forgatott komoly felszerelés nélkül, pusztán egy mobiltelefonnal, és minimális stábbal. Igy a technika helyett az eredetiség, kreativitás, és találékonyság került előtérbe. Filmjét pandémia-projekt”-nek nevezte el.

A telefonnal való forgatás ötletét a magyar születésű Karoly Bardos professzortól kapta aki 28 éve tanít a New York University-n, a mobil filmkészítés úttörője és komoly szószólója. Bárdos szerint a mobil technológia minkenki számára elérhető és ezért az demokratizálja a filmkészítést”. A Cannes-i Nemzetközi Telefonfilmes Szemlét is Bárdos alapította 4 évvel ezelőtt amely 11 kategóriában várta a versenyzőket.

 – Vida Virág –