Müller Cecília: Magyarországon is elkezdődött a járvány harmadik hulláma

Uncategorized
Koronavírus

Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 035 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelő operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltáson is túl van. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca vakcinával. Emellett

több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, valamint folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

A Sinopharm vakcina kezelése lényegesen egyszerűbb, mint a Pfizeré, mivel ezt az oltóanyagot 2–8 fokon kell tárolni. Az is könnyebbséget jelent, hogy az oltóanyagok injekciós tűbe felszívva érkeznek, így az ampullák beosztására sem kell már időt fordítani – emelte ki az országos tiszti főorvos.

Az oltási sorrenddel kapcsolatban kifejtette, a háziorvosok megkapják a listát, amelyről kiválaszthatják a legkockázatibb csoportba eső beteget. A listát úgy állítják össze, hogy NEA adatbázisából lehívják a krónikus betegekkel küzdőket. Ez a lista elég hosszú hiszen a 16-60 év közötti betegek tartoznak bele.

Csütörtökön is a késői órákban érkezik egy AstraZeneca szállítmány.

Eredetileg 88 ezer adagot vártak, ezzel szemben azonban kevesebb, 83 500 érkezik, amely 41750 ember beoltására elegendő. Ezzel a szállítmánnyal fognak a jövő héten oltani.

A járvány harmadik hulláma Magyarországon is elkezdődött, hiszen a stagnálás után újra emelkedni kezdett a napi és az aktív fertőzöttek száma is

– válaszolt újságírói kérdésre Müller Cecília.

Mivel megemelkedett a fertőzöttek száma, három helyen ismét szolgálatba álltak a szűrőbuszok, a Liszt Ferenc repülőtér parkolójában, a Pap László sportaréna F1-es bejáratánál és a Deák Ferenc téri piac mellett.

A buszok 9 és 17 óra között várják azokat a betegeket, akiket a háziorvosuk előjegyzett koronavírus szűrésre. Akinek pozitív lesz az eredménye, haladéktalanul haza kell térnie, és karanténba kell vonulnia.

(MTI)