Bíróság, kalapács

Vádat emeltek egy korrupciós hálózat ellen, akik uniós pénzeket nyúltak le Magyarországon

Rendőrség

A Központi Nyomozó Főügyészség 54 személy ellen – 25 jogi személy érintettségével – emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Budapest Környéki Törvényszéken. 

Az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott – főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázat, valamint további 8 hazai forrású – az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott – pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. A rendszer lényege szerint ezen személy, az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását.

A nyomozásban a főügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben 100.000 oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett. A vádirat közel 400 oldalas.

Vádiratában a főügyészség a 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt. A korrupciós szervezet első embere által elkövetett bűncselekmények 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a főügyészség 10 év börtönbüntetést indítványozott.

A hivatalos személyeket érintően a vádiratban a főügyészség közel 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzására is indítványt tett. Vagyonelkobzás biztosítása céljából a terheltektől és hozzátartozóiktól lefoglalásra és zár alá vételre kerültek mindazon – az átvett vesztegetési pénzt is meghaladó – vagyonelemek, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal.

Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek.