Apát és gyermekét gázolta halálra egy teherautó Kispesten

Rendőrség

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 31 éves férfival szemben, aki 2022 szeptemberében, a XIX. kerületben, gondatlanságból nem vette észre a zebrán átkelő apát és gyermekét, ezért teherautóval elgázolta őket. A balesetben a férfi és a gyermek is életét vesztette.

A vádirat szerint a vádlott 2022. szeptember 21-én, délután, tehergépkocsival közlekedett a XIX. kerület, Szabó Ervin utcában. A teherautóra rámpatükör is volt szerelve annak érdekében, hogy a jármű előtti holttér is belátható legyen.

A baleset helyszínén, a Kossuth tér és Szabó Ervin utca kereszteződésében a járművek forgalmi okok miatt feltorlódtak. A kereszteződéshez érve, a vádlott a belső forgalmi sávban úgy állt meg, hogy a teherautó elejével ráhajtott a zebrára, ezáltal a gyalogosok átkelését akadályozta. Ennél fogva volt olyan gyalogos, aki az áthaladás érdekében hátulról, és volt, aki – a zebráról letérni kényszerülve – elölről kerülte meg a járművet.

A gyalogos-átkelőhely előtt a járdán, kiskorú gyermeke kezét fogva várakozott egy édesapa, majd amikor látták, hogy a járművek állnak, több gyalogossal együtt ők is leléptek a zebrára. A várakozó autók előtt közben a forgalom megindult, a vádlott melletti, külső forgalmi sávban álló gépkocsi vezetője azonban észlelte a zebrán átkelő gyalogosokat, és számukra elsőbbséget biztosított. Az édesapa a gyermekével elölről akarta megkerülni a zebrán álló vádlotti járművet, amely ekkor még állt.

A vádlott tudta azt, hogy a tehergépkocsival a zebrán áll, ennek ellenére a gyalogos-forgalmat nem kísérte figyelemmel, ehelyett többször is a kezében tartott mobiltelefonjára pillantott. Amikor felnézett és azt látta, hogy megindult előtte a forgalom, nem nézett körül, és a rámpatükörbe sem tekintett bele azért, hogy a tehergépkocsi eleje előtti területet ellenőrizze. A férfi a telefonját a kezében tartva elindult, és emiatt – a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztva – nem észlelte a teherautót elölről kikerülő gyalogosokat.

Az édesapa észlelte, hogy a teherautó elindult, ezért a gyermekével együtt, futva próbált kitérni előle, a vádlott azonban akkor már 16-19 km/h sebességre felgyorsulva, a jármű elejével elgázolta őket. A sértettek a baleset következtében a helyszínen életüket vesztették.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a tehergépkocsi vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltást indítványozott a vádiratban.