Vádat emeltek egy kábítószerterjesztő-hálózat tagjai ellen Budapesten

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt öt férfival szemben, akik közül a vád szerint négyen marihuánával kereskedtek, ötödik társuk pedig a kábítószer megőrzésében vállalt szerepet.

A vádirat szerint egy 27 éves férfi három ismerősével marihuánával kereskedett Budapesten. A férfi nagyobb tételekben szerzett be marihuánát, amelyet egy XX. kerületi lakásban és garázsban tárolt és porciózott, majd főként további kereskedők részére értékesített. Az elkövetésben társa lett az a 26 éves vádlott is, akit közös – a dílerkedésbe szintén beszálló – ismerősük mutatott be neki és, aki egy XIX. kerületi lakásban terjesztette tovább a kábítószert. Egy negyedik férfi is többször közreműködött az értékesítésben a kispesti lakásban. A kereskedők üzenetküldő alkalmazáson keresztül egyeztettek, és a 27 éves férfi rendszerint az egyébként általa üzemeltetett taxival szállította hetente egy vagy több részletben a marihuánát Pesterzsébetről Kispestre.

A vádnak része még, hogy a 27 éves férfi megkérte a 29 éves testvérét, aki nem vett részt a kereskedésben, hogy ideiglenes őrizzen meg neki egy nagyobb csomag kábítószert, amelyet a testvére át is vett.

A budapesti rendőrök 2020 júniusának végén összehangolt akció keretében elfogták a vádlottakat, és jelentős mennyiségű kábítószert, valamint a terjesztéshez szükséges digitális mérlegeket, növényőrlőket, csomagolóanyagokat foglaltak le. Amikor a rendőrség a testvér otthonát kutatta, a 29 éves férfi a becsomagolt marihuánát az erkélyen keresztül kidobta az utcára, azonban azt a nyomozó hatóság megtalálta és ugyancsak lefoglalta.

A Fővárosi Főügyészség a 4 férfit – a 27 évest jelentős mennyiségre elkövetett – kábítószer-kereskedelem bűntettével, míg a 29 éves testvért kábítószer birtoklásával vádolja. Az ügyészég a vádiratában arra tett indítványt, hogy a Fővárosi Törvényszék a kereskedéssel vádolt terhelteket ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, illetve tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, valamint közülük 3 vádlottal szemben alkalmazzon vagyonelkobzást. A kábítószert megőrzésre átvett testvérrel szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés az ügyészség indítványa.

A 27 éves férfi jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll.

A kábítószer kereskedelmét a törvény alapeseten 2-től 8 évig, jelentős mennyiségű kábítószer esetén 5-től 20 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti.