Rablók támadtak négy emberre a Kelenföldön

Rendőrség

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik a vád szerint 2022 márciusában, a Kelenföldi pályaudvar metróaluljáróban sorozatjelleggel, egymás után négy embert, köztük egy 80 éves férfit támadtak meg az értékeik megszerzése érdekében.

A vádirat szerint a vádlottak – egy 23 és egy 27 éves férfi – 2022. március 19-én és másnap, március 20-án hajnalban, ittasan, egymás után négy személyt támadtak meg a XI. kerület, Kelenföldi pályaudvar M4-es metró aluljárójában.

Az első esetben a mozgólépcsőnél kezdtek követni egy férfit azért, hogy a hátizsákját és az abban lévő értékeket megszerezzék. A vádlottak azzal az ürüggyel szólították le a sértettet, hogy mit csinált az egyikük szemüvegével, majd kiabálni kezdtek vele, hogy térítse meg az árát. A sértett értetlenül állt a kérdés előtt, mivel még azelőtt soha nem találkozott a vádlottakkal, ezért kérte, hogy hagyják őt békén. A két férfi ezután lökdösni kezdte a sértettet, majd többször megütötték, rángatták a férfit, ennek során szétszakították a pólóját. A sértett bántalmazásának végül járókelők közbelépése vetett végett.

Mintegy tíz perccel később a vádlottak már újra rabolni próbáltak. Ezt a férfit is ugyanazzal az ürüggyel szólították le, mint az előző sértettet, majd őt is lökdösni, rángatni kezdték, valamint többször megütötték. Ezután egyikük a nyakánál lefogta a sértettet, míg társa eközben ököllel többször arcon ütötte. A férfinak végül sikerült kiszabadulnia a vádlottak fogásból és eltávolodnia a támadóktól. A sértett könnyebb sérüléseket szenvedett.

A vádlottak ezután egy 80 éves, nehezen mozgó férfihoz léptek, és felszólították, hogy adjon nekik legalább 150 Ft-ot, különben baja esik.  Amikor a sértett közölte, hogy nincs készpénze, a vádlottak többször megütötték és megrúgták. Miközben a sértett védekezni próbált, elveszítette az egyensúlyát és a földre esett. Ekkor járókelők érkeztek, ezért a vádlottak végül felhagytak a támadással. A 80 éves férfi a bántalmazás következtében könnyebben sérült.

A vádlottak végül az aluljáró Őrmezei kijáratánál egy földön fekvő, hajléktalan férfit támadtak meg, aki ennek során könnyebb sérülést szenvedett. A sértettől mobiltelefon töltőt, zoknit, tusfürdőt, és édességet zsákmányoltak. Egy szemtanú értesítette a rendőröket, akik az elkövetőket rövid időn belül elfogták.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a két férfit 4 rendbeli rablás bűntettével vádolja, amelyek közül 3 kísérleti szakban maradt. A kerületi ügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.

Az ügyhöz kapcsolódó felvételen egymás után három támadás egy-egy részlete látható.