Budapesti gépkocsifeltörők ellen emeltek vádat

Rendőrség

Két férfi gépkocsiból lopott a fővárosban, több százezer forintos kárt okozva. Velük szemben az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

A vád szerint egy 50 és egy 61 éves férfi 2021. augusztus és október között, részben közösen, összesen 5 gépkocsit törtek fel Budapesten.

A vádlottak a gépkocsikban hagyott táskákat lopták el, a bennük található értékekkel együtt. A két férfi többek között mobiltelefont, laptopot, pénztárcát, iratokat, parfümöt zsákmányolt. Jellemzően az autók egyik ablakát törték be, majd kinyitották a csomagtartót vagy az egyik ajtót. Az egyik alkalommal az idősebb férfi egy kocsi zárját feszítette fel. A fiatalabb – aki kétszer ismeretlen társával volt – 2021. október 27-én, este a Műegyetem rakparton betörte egy autó ablakát és kinyitotta az ajtaját. Mivel megszólalt a riasztó, a férfi elmenekült, azonban a rendőrök elfogták.

A lopási kár több mint 800 ezer forint, a rongálási kár meghaladja a 700 ezer forintot.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a két férfit több rendbeli lopás bűntettével és vétségével, illetve a fiatalabbat egy esetben lopás kísérletével is vádolja. Az ügyészség velük szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy az idősebb, különös visszaeső férfi feltételes szabadságra nem bocsátható. Mivel az 50 éves elkövető jellemzően autóval ment a bűncselekmények helyszínére, ezért az ügyészség vele szemben járművezetéstől eltiltásra is indítványt tett.

A fiatalabb férfi bűnügyi felügyelet alatt áll,  társa más ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetését tölti.