Gyanúsítás a Clark Ádám téri ún. „dudálós tüntetésen” és egy később elkövetett rendőr elleni bűncselekmény miatt

Rendőrség
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást az ügyben.

 Május 18-án délután Budapesten, a Clark Ádám téren tartott  demonstráción az esemény rendőri biztosításának parancsnoka és beosztottja szolgálati feladatuk ellátása során, az úttesten tartózkodó résztvevőket próbálták a járdára terelni.

A megalapozott gyanú szerint 17 óra körül a Lánchíd utcai buszmegálló mellett tartózkodó, budapesti férfi észlelte a közeledő rendőröket és a kezében tartott bőrlabdát a mellkasa magasságában tartva a föld felé ejtette, majd annak földre érkezése előtt, célzottan a rendőr alezredes irányába rúgta és azzal eltalálta a rendőrtiszt jobb felkarját.

Ugyanezen férfit a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság, mint szabálysértési hatóság 2020. április 20-án kelt határozatával fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása szabálysértés miatt 250.000,- forint pénzbírsággal sújtott. A férfi személyes meghallgatását kérte, amelyet az ügyben eljáró rendőr alezredes írásbeli vallomás tételére történő felhívással biztosított.

A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2020. június 17-én az általa használt e-mail címről elektronikus levelet küldött a rendőrtiszt hivatali e-mail címére, melyben ismételten kérte személyes meghallgatását, majd rögzítette, hogy: „…nem szeretnélek fenyegetni…de ha kijövök a börtönből….amire a szemétséged ítélt…akkor lehet megkereslek….” „Jobb lenne elengedni a hülyeséget…és a büntetést…”

A hatósági döntés megváltoztatása és a pénzbírság elengedése érdekében tett fenyegető kijelentés alkalmas volt arra, hogy a jogszerűen eljáró hivatalos személyben komoly félelmet keltsen, ezzel akadályozva eljárását.

Az ügyészség két rendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki megtagadta a vallomástételt, de nem élt panasszal a gyanúsítás ellen.