A szűrések fontossága

Rendőrség

Miután a kutyakölyök túl van a kötelező és ajánlott védőoltásokon, az idő előrehaladtával néhány szűrést is érdemes elvégeztetni.

Ezek komoly egészségügyi rendellenességekre deríthetnek fényt. Elmulasztásuk a későbbiekben kellemetlen meglepetéseket okozhat.


Mindezekben dr. Stájer Attila alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kiemelt főelőadója, kis­állatgyógyász, szakállatorvos nyújt segítséget.

A kutyáknál is sokkal könnyebb bizonyos betegségeket megelőzni, mint kezelni. A védőoltások, a belső és a külső élősködők elleni védekezés mellett nagyon fontosak a szűrővizsgálatok is. Ide tartoznak az egyszerű fizikális vizsgálatok (megtekintés, tapintás, hallgatózás), a vérvizsgálat, az EKG, az ultrahang és a röntgen, egyes vírusok, paraziták kimutatása, de meg kell említeni a különféle örökletes betegségek genetikai vizsgálatait is. Már 5 hónapos korban javasolt megejteni a könyökízületi diszpláziára irányuló szűrést. 8-9 hónapos korban a súlyos esetek nagy része már kiszűrhető. Az időben felfedezett rendellenességek további súlyosbodása csökkenthető gyógyszeres kezeléssel, a megfelelően átalakított táplálkozással vagy mozgásprogram segítségével. Mind féléves kor előtt, mind a későbbiekben azonnal forduljunk állatorvoshoz, ha a kutyánk mozgászavarát tapasztaljuk!

Hasonlóan fontos a szívférgesség megelőzése, melyet a lepkeszúnyogok terjesztenek. A kórokozó már több éve jelen van hazánkban is. Mivel a kutyánkban súlyos, akár halálos kimenetelű betegséget okozhat, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a védekezésre. Már 6-8 hetes korban adható olyan készítmény, mely a kórokozó fejlődési alakjait képes elpusztítani. A vizsgálatokat eleinte félévente javasolt elvégeztetni, később évente elegendő megejteni. A szívférgesség elleni védekezésben a szúnyogok kutyáktól való távoltartása, valamint a már beoltott fejlődési alakok elpusztítása szerepel. A negatív vizsgálati eredményű kutyáknál a kétféle kezelési protokoll külön-külön is megfelelő hatásfokú. Így az ivarérett, szaporodni képes kórokozó a kutyában nem tud fejlődni. Együttes alkalmazásukkal a kórokozók elpusztítása és a szúnyogok általi újrafertőződés is megakadályozható. Idősebb ebeknél a keringési rendszert érintő megbetegedések is gyakrabban előfordulnak. Megfelelő időben elvégzett szűrésekkel a szívbetegségek már korai szakban felismerhetők, így ha szükséges, kezelésük is időben elkezdhető.

Maga a hasmenés nem önálló betegség, sokkal inkább számos kiváltó ok következtében kialakuló tünet. Ha az alapbetegség nem súlyos, a hasmenés is rendszerint magától vagy egyszerű kezeléssel, rövid idő alatt megszüntethető. Sajnos egyes esetekben a háttérben álló ok igen súlyos. Az ilyen alapon jelentkező hasmenés kezelése nehéz. Gyógykezelése során a legfontosabb a folyadék- és a tápanyagveszteség megelőzése, ugyanis ha ez nem történik meg, még az enyhébb hasmenés is könnyen a kutya kiszáradásához vezethet. Erre a kölyök- és növendékkutyák esetében fokozott figyelmet kell fordítani, mivel az állatok vízháztartása az élet első 4-5 hónapjában még nem tökéletes, így a hasmenéssel járó megbetegedések súlyosabbak.

Kun Mónika
FotÓ: Marosfalvi Péter