Legkorábban 30 év múlva szabadulhat

Rendőrség

A Budapest Környéki Törvényszék 2020. január 17-én ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádoltak.


S. B. vádlottat a bíróság bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében, ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és mellékbüntetésként 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A néhai sértett a bűncselekmény idején 70 éves idős asszony volt, 2011-ben megözvegyült, betegségekkel, időskori demenciával küzdött, ellátta magát, de jelentősebb kerti munkák elvégzésére nem volt képes. A vádlott ismerte a sértettet látásból, annak fiával gyermekkorukban barátok voltak, így tisztában volt azzal is, hogy a sértett módosabb ember. 2018. március 5-én elment a sértett dabas-sári házához. A nem bezárt ajtókon bejutott a lakásba, ahol összetalálkozott a sértettel és őt legalább 5-7 alkalommal megütött a fején, majd 2-3 alkalommal megütötte, vagy megrúgta a mellkasán és a pénzét követelte. Miután a sértett elmondta, hogy a padláson, egy bödönben tartja a pénzt, a vádlott a konyhapadlón, a hátán fekvő, súlyosan sérült sértett lábait egy a házban talált kábeldarabbal, míg a kezeit egy dróttal és egy kendővel összekötözte. Felment a padlásra és a bödönben levő kazettából magához vette a sértett 1. 695. 000 forint készpénzét, majd elhagyta a helyszínt. A sértett rövid idővel a bántalmazást követően elhunyt. Másnap reggel rokonai találták meg. A vádlott a pénzből legalább 555. 000 forintot átadott az édesanyjának, aki 2018 márciusban kiegyenlítette a család tartozását a bérbeadónak. A sértettől eltulajdonított pénzből a nyomozó hatóság 1.140.000 forintot lefoglalt a vádlottól. A sértett a bántalmazás során elszenvedett sérüléseibe halt bele.

Az első fokú bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezéssel élt.

Az ítélet nem jogerős.