Két vádlottból az egyiket 7 év fegyházra ítélte, míg a másikat felmentette a bíróság

Rendőrség

A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános és folytatólagos tárgyalások alapján 2020. január 13-án hirdetett ítéletet annak a büntetőügynek a két vádlottja tekintetében, akiket – két másik társukkal együtt – jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádoltak.

Az Sz. B. I. r. vádlott 2015-ben elhatározta, hogy az akkor még új pszichoaktív anyagnak minősülő „kristályt” fog előállítani, melynek értékesítésével biztosítja megélhetését. Ennek érdekében az internetről, valamint bolti vásárlás útján rendelt összetevőkből – az édesapja Sz. G. VI. r. vádlott tudomásával – budapesti lakásukban új pszichoaktív anyagot állított elő és 2015-től 2016. július 18-án történő elfogásáig több személynek, többek között a IV. r. és V. r. vádlottaknak adott el az anyagból. Az I. r. vádlott 2016 májusában internetes hirdetés révén egy budaörsi benzinkút parkolójában 5,6 gramm „kristálynak” minősülő vegyületet értékesített 12.000 Ft-értékben. Olyan is előfordult, hogy a vásárlók nem voltak elégedettek az I. r. vádlott által készített anyaggal, ezért többször megfenyegették őt. A nyomozó hatóság az I. r. vádlott lakásán tartott kutatás során mobiltelefonokat, 65.000 Ft készpénzt, több növényi anyagot, egyéb vegyszert és a kiméréshez szükséges eszközöket, a szállító gépjárműből pedig barnás gyantaszerű fehér port, valamint kristályos szürke anyagokat foglalt le. Az új pszichoaktív anyag 2016. július 1-jét követően kábítószernek minősül. A lefoglalt mennyiség meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak 14,18-szorosa volt és meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát is, annak 141,8 százalékát tette ki. Az I. r. vádlott vádlott-társainak eladta az általa előállított anyagot, akik továbbértékesítették azt többek között kiskorú személy részére is. Sz. B. I. r. vádlott maga is fogyasztott Amfetamint és kannabiszt. A IV. r. és V. r. vádlottak I. r. vádlottól vásárolták a „kristályt” és Pomázon 2012 és 2016 között továbbértékesítették a fogyasztóiknak. IV. r. vádlott több alkalommal kiszolgálta a büntetőügyben I. számú kiskorú tanút, de arra is volt példa, hogy ingyen adott egy adagot annak a vevőjének, aki ezért cserébe elhozta a gyerekét az óvodából.

A bíróság Sz. B. I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, ezért őt – halmazati büntetésül – 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Sz. G. VI. rendű vádlottat a bíróság az ellene emelt bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem és bűnsegédként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének vádja alól felmentette.

Az ítélet ellen a két vádlott vonatkozásában az ügyész súlyosításért, illetve elítélésért fellebbezett, míg az I. r. vádlottnak és védőjének 3 munkanap áll rendelkezésére, a VI. r. vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.