A Telekom teszteli először Magyarországon a négynapos munkahetet

Ország

Világszerte ígéretes eredményekkel kísérleteznek a rövidebb munkahét bevezetésével, és Magyarországon a nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom indít pilot projektet a 4 napos munkarend megvalósíthatósága kapcsán, áll a cég csütörtöki közleményében.

A cég közlése szerint  négy csapatot jelölnek ki, vegyesen lesznek támogató és ügyfélkapcsolaton dolgozó csoportok. A négy munkanapos munkarendben dolgozó munkatársaik bére változatlan lesz, ugyanannyit fognak keresni, mint az öt munkanapot dolgozó kollégáik.

A pilot jelleggel indított időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a gördülékeny munkaszervezésre és a tapasztalatgyűjtésre. A 4 hónapos teszt időszak legfontosabb célja az információgyűjtés.

“A kísérletezés az alapértékünk, proaktívan és bátran próbálunk ki új dolgokat, melyekről azt gondoljuk, hogy működésünket jobbá tehetik, valamint kollégáink fejlődését, életminőségének javítását szolgálhatják. A munka-magánélet egyensúlyát és a hatékony, célorientált munkavégzést szem előtt tartva úgy döntöttünk, négy csapat bevonásával elindítunk egy október végéig tartó teszt időszakot, melynek célja, hogy megtapasztaljuk, hogyan működik a 4 napos munkarend. Ezzel párhuzamosan egy átfogó kutatást is készítünk, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a témában a munkaerőpiac szereplőivel.” – ismertette a projekt hátterét Friedl Zsuzsanna, Chief People Officer.

A gyakorlati adatok elemzésén túl a Telekom a munkaerőpiac összes szereplőjének véleményére is kíváncsi, éppen ezért országos reprezentatív kutatást indítanak a témában. A kutatás vizsgálni fogja, hogy milyen forgatókönyvek lehetségesek a 4 napos munkahét kapcsán és hogy ennek bevezetéséről mi a véleménye a munkavállalóknak és az üzleti élet szereplőinek. A kérdőív júliustól bárki számára elérhető lesz online, emellett célzottan bevonásra kerülnek az üzleti döntéshozók és a HR szakma szereplői.

A pilot időszak és a kutatás zárultát követően kerül sor a tapasztalatok kiértékelésére.

Hová tűnik a fogyás során leadott zsír?