Novák Katalin köztársasági elnök beiktatása - Ökumenikus istentisztelet

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött Novák Katalin államfői beiktatási programja

Ország

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Novák Katalin államfői beiktatása előtt szombat délelőtt Budapesten, a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: ez az első alkalom, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok “a zsidó felekezet szombati imájától kísérve”, a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédet mond Novák Katalin köztársasági elnök (j2) ünnepélyes beiktatásán a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten 2022. május 14-én. Az államfő mellett férje, Veres István (j). MTI/Bruzák Noémi

Ehhez szükség volt a megválasztott köztársasági elnök “bátorságára és alázatára”, és arra, hogy “újra és újra, tisztségtől, hivataltól függetlenül keresse Krisztus útját” – mondta a református püspök.

Balog Zoltán azt kérte, hogy legyen ez egy új “magától értetődőség” Magyarországon, ahol az alaptörvény kimondja a magyar állam keresztény megalapozottságát, és az állam minden szervének kötelességévé teszi az ország keresztény kultúrájának védelmét.

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Novák Katalin köztársasági elnök (első sor, j2) ünnepélyes beiktatásán, mellette férje, Veres István a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten 2022. május 14-én. MTI/Bruzák Noémi