Választás 2022 – Keddig lehet kérni Braille-írásos értesítőt

Ország

Január 25-éig, keddig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön nekik az országgyűlési választásról és a vele egy időben rendezett országos népszavazásról a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak keddig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató.

A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között szerepel a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése.

Ők ahhoz, hogy élhessenek választójogukkal, például Braille-írással készült értesítőt és könnyített formában megírt, azaz egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót igényelhetnek, a szavazás napján akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhatnak, a voksolásához pedig Braille-írással ellátott szavazósablont kérhetnek.

A Braille-írással készült értesítőt és az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztatót január 25-én 16 óráig lehet kérni online a www.valasztas.hu oldalon, személyesen vagy levélben pedig a választópolgár magyarországi lakcíme szerinti választási irodában.

Ahhoz, hogy a választópolgár a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhasson, kérelmet kell benyújtania, ezt legkésőbb március 25-én 16 óráig be kell adnia a www.valasztas.hu oldalon, személyesen vagy levélben pedig a magyarországi lakcíme szerinti választási irodában.

A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a szöveget, és a kivágáson keresztül berajzolja az X-et, majd kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja.

Amíg nem tudják az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha ilyen szavazóhelyiségben szeretne voksolni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7793 akadálymentes szavazókör van.

A választópolgár – ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes – március 30-án 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes helyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és a választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar vagy nem tud az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet, ha az a cím, ahova a mozgóurnát kéri és a lakcíme ugyanabban a szavazókörben található. A mozgóurna iránti kérelmet levélben vagy – elektronikus azonosítás nélkül – elektronikus úton március 30-án 16 óráig, személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással április 1-jén 16 óráig lehet kérni a helyi választási irodától. Ezután a helyi választási irodától a szavazás napján délig csak ügyfélkapus regisztrációval lehet mozgóurnát kérni, valamint a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól, meghatalmazott útján.

MTI