Médiatanács: bírság a TV2-nek rossz korhatár-besorolás és a támogatói szabályok megsértése miatt

Ország

Nem megfelelő korhatár-besorolás és a műsortámogatási előírások megsértése miatt rótt ki 1,75 millió, illetve 300 ezer forintos bírságot a TV2 szolgáltatójára e heti, a tanácskozási szünet előtti utolsó ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület folytatja a Budapest 98,0 MHz pályáztatását, továbbá megállapította egy mosonmagyaróvári frekvenciapályázat nyertesét.

Médiafelügyeleti döntések, valamint a kvóta- és a beszámolási kötelezettségek ellenőrzése

Bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a TV2 szolgáltatóját és 1,75 millió forintra bírságolta, amiért a Tények Plusz egy májusi epizódját 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 18 óra után sugározta. A műsorban a plasztikai műtétekhez kapcsolódóan olyan videók és fotók jelentek meg, amelyek a beavatkozások ijesztő, torz, túlzásba vitt példáit mutatták be, illetve több illusztráció szexuális töltetű volt, így azok a 16 éven aluliak számára káros hatással lehettek. A testület 300 ezer forintos bírságot is kirótt a szolgáltatóra, amiért áprilisban az Életmódi című műsorban olyan táplálékkiegészítőket mutatott be, amelyeket az egyik szponzorcég forgalmazott, azok megvásárlására ösztönözve a nézőket.

A szegedi egyetem tv szolgáltatóját burkolt reklám miatt figyelmeztette a Médiatanács, amiért  egy áprilisi adást követő támogatói üzenetben megjelent a műsort szponzoráló cég pontos elérhetősége. A szolgáltatót azért is  figyelmeztette a jogszerű magatartásra a grémium, mert márciusban megkülönböztető jelzés nélkül adott reklámot, ami megtévesztő lehetett a nézők számára.

A grémium a szerződéses vállalásoktól való eltérés miatt figyelmeztetett három rádiót. A dunaújvárosi 93.1 Best FM kevesebb magyar zenét, a Rábaköz Rádió FM 94,5 kevesebb közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó és a helyi mindennapi életet segítő műsort, valamint hírműsorszámot és szöveget, míg a székesfehérvári 101,8 Best FM kevesebb közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó és a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve magyar zenét tett közzé.

A műsorkvótákra vonatkozó 2020-as kötelezettségek teljesítésének vizsgálatát is elvégezte a Médiatanács. A törvényi kvóták elégtelen teljesítése miatt 10 ezertől 90 ezer forintig terjedő bírságokat szabott ki hat televízió, négy rádió és egy lekérhető médiaszolgáltatás szolgáltatójára. A testület megvizsgálta a 2020-ra vonatkozó beszámolási kötelezettség teljesítését is az arra kötelezett rádiók, illetve televíziók körében, és harminc médiaszolgáltatás szolgáltatójával szemben állapította meg, hogy nem teljesítették beszámolási kötelezettségüket határidőn belül. Nyolc szolgáltató 25 ezer és 105 ezer forint közötti bírságot kapott, huszonkettőt pedig felhívásban szólított fel a testület a jogkövető magatartásra. A Médiatanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntések

A tanács folytatja a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályáztatását. . Az eljárást korábban azért függesztette fel a testület, mert miután a Vibe FM Rádió Kft. pályázati nyilvántartásba vételét az alaki vizsgálat után a Médiatanács megtagadta, a cég keresetet nyújtott be a bíróságon a döntéssel szemben. A bíróság elutasította a keresetet, így a felfüggesztés oka megszűnt. A grémium döntött a Mosonmagyaróvár 90,9 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázatáról: a nyertes az egyedül pályázó Karc FM Média Kft. A Budapest – Astoria (belváros) elvi telephelyű kisközösségi rádiós lehetőség pályázati felhívására egyetlen ajánlat érkezett, a testület elvégezte az alaki vizsgálatot és nyilvántartásba vette a benyújtót, az Első Pesti Egyetemi Rádiót jelenleg működtető Media Universalis Alapítványt.

Véglegesítette a tanács a Székesfehérvár 106,6 MHz, a Tatabánya 107,0 MHz, a Dunaújváros 99,1 MHz, a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű pályázati felhívásait. Ugyancsak elfogadta a Médiatanács a Szolnok 102,4 MHz helyi és a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű pályázati kiírásait. Az ajánlatokat a felhívásokban meghatározott időpontokban lehet benyújtani.

A grémium pályázati felhívások tervezeteit fogadta el Berettyóújfalu, Mezőtúr, Székesfehérvár, Szombathely és Törökszentmiklós telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségekre, valamint a helyi vételkörzetű Kaposvár 97,5 MHz közösségi jellegű használatára szólóan. A dokumentumok az NMHH honlapján lesznek olvashatók.

A Médiatanács heti üléseinek  teljes napirendje  megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek , illetve valamennyi határozat  is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.