Az Európai Néppárt 13 tagja kéri, hogy zárják ki a Fideszt

Ország

Az Európai Néppárt tizenhárom tagpártjának elnöke kéri, hogy zárják ki a Fideszt a pártcsaládból. A Néppárt elnökének, Donald Tusknak címzett levelet Donáth Anna momentumos EP-képviselő osztotta meg a Twitter-oldalán – írja az Index.

A magyar koronavírus-törvényről azt írják, hogy “a liberális demokrácia alapjainak és az európai értékeknek a nyilvánvaló megsértése”, mivel korlátlan időre hirdeti ki a vészhelyzetet és a rendeleti kormányzás lehetőségét adja Orbán Viktor miniszterelnöknek. A néppárti politikusok attól is tartanak, hogy Orbán “az újonnan szerzett hatalmával a kormány még erősebb nyomás alá fogja venni a civil társadalmat.”

“Már egy ideje figyeljük a jogállamiság leépítését Magyarországon. A Fidesz tagsága fel van függesztve az Európai Néppártban, mert nem tartotta tiszteletben a jogállamiságot.

A mostani fejlemények azonban meggyőztek minket arról, hogy ezzel a politikával a Fidesz nem maradhat a Néppárt tagja

– írják.

A levelet két-két belga és svéd, illetve cseh, finn, görög, litván, luxemburgi, holland, norvég és szlovák tagpártok írták alá, illetve a dán Konzervatív Néppárt, amelyik már hétfőn is kezdeményezte a Fidesz kizárását.