Brendan Fraser és a Minden, mindenhol, mindenkor alkotói a legnagyobb győztesei a 95. Oscar-nak

Kultúra Világ

Amerikai idő szerint tegnap este átadták a filmvilág legnagyobb díjait, az Oscar-díjakat Los Angelesben. A helyszín változatlanul a Dolby Filmszínház, de idén egy különleges új helyszínt is bekapcsoltak, ahová az esemény ‘háttérpartiját’ vitték. Az Oscar Night in the Academy Museum elnevezésű rendezvény idén debütált teljes gőzzel a Filmakadémia nemrég átadott, különleges Akadémia Múzeumában. Ott jártunk a helyszínen.

A Minden, mindenhol, mindenkor tíz jelölésből hetet váltott díjra. Köztük a legjobb női főszereplő díját  a rendkívül sokszínű színésznő Michele Yeoh és a legjobb női mellékszereplő díját a magyar származású Jamie Lee Curtis vihette haza. A Minden, mindenhol, mindenkor egyben az év legjobb filmje is lett.

Ke Huy Quan vietnami-amerikai (b) és Jamie Lee Curtis magyar-amerikai színésznő (j) a legjobb mellékszereplőnek, míg Michelle Yeoh maláj-amerikai (b2), valamint Brendan Fraser amerikai színész a legjobb főszereplőnek járó elismeréssel a kezükben a 95. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2023. március 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Caroline Brahman)
Ke Huy Quan vietnami-amerikai (b) és Jamie Lee Curtis magyar-amerikai színésznő (j) a legjobb mellékszereplőnek, míg Michelle Yeoh maláj-amerikai (b2), valamint Brendan Fraser amerikai színész a legjobb főszereplőnek járó elismeréssel a kezükben a 95. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2023. március 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Caroline Brahman)

A legjobb férfi főszereplő kategóriában az a Brendan Fraser győzedelmeskedett, akit a szakma majdnem húsz évre elfelejtett. A színész magánéleti gondokkal, egészségügyi problémákkal és túlsúllyal küzdött az elmúlt két évtizedben. Karrierjének megtörését azzal magyarázta, hogy  a Golden Globes mögött álló szervezet elnöke által szexuális zaklatás tárgya lett 2003-ban. Fraser most azonban csúcsra ért és a januári Critics Choice Awards győzelem után átvehette a filmvilág legrangosabb díját, a nagyon megérdemelt Oscar-díjat is.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Edward Berger rendező által jegyzett, A Nyugaton a helyzet változatlan című filmdráma vitte el pálmát, az animációk között pedig Guillermo Del Toro rendező Pinocchio-ja bizonyult az idei legjobb alkotásnak az Oscar szavazói szerint.

A majdnem száz éves múltra visszatekintő patinás díjátadónak hagyományos velejárójává vált a sok kísérő parti és fogadás az évtizedek során. A Governors Ball-t először a 30. Oscar után rendezték meg, azóta mindössze kétszer maradt el, Martin Luther King halála és a legutóbbi világjárvány miatt.

Most azonban újra ünnepel Hollywood és mi is ott jártunk az új helyszínen, az Akadémiai Múzeumban – a Academy Museum of Motion Pictures-ben. Ebbe a különleges és  vadonatúj épületbe szervezte az Akadémia az Oscar-hetet, majd végül az exkluzív Oscar háttérpartit a gálával egyidőben – színészeknek, filmkészítőknek, médiának és a belépőkért busás összeget fizető vendégeknek. A menüről az Oscar hivatalos séfje, Wolfgang Puck gondoskodott, de volt DJ, koktélparti, a gála óriási vetítése a hatalmas akadémiai színházteremben és vörösszőnyeg is.

A szintén ezen a helyszínen tartott Oscar-hét programjai során a hét előző napjaiban találkozhattunk a Fekete Párduc 2. maszkmestereivel, haj stylistjaival és az egyik főszereplővel, Tenoch Huerta-val. Az Oscar-hét programján szintén megjelent Colin Farrell, aki a Batman filmben alakított Pingvin szerepéről beszélt.

A 95. Oscar győzteseinek teljes listája itt elérhető.

– Vida Virág –