Terhes nő

A béranyaságról szóló darabot mutat be a Vígszínház

Kultúra

A béranyaság különböző aspektusait mutatja be jelenetfüzéreken keresztül a Béranyák című előadás, amelynek bemutatóját szombaton tartják a Vígszínház Házi Színpadán.

A számos etikai kérdést megfogalmazó és egyéni tragédiákat, reményt és reménytelenséget felvázoló szkeccselőadást Hegyi Barbara, Petrik Andrea, Waskovics Andrea, Tar Renáta, Telekes Péter és Medveczky Balázs szereplésével mutatják be – áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bár a béranyaság fogalmát egyre többen ismerik világszerte, még mindig olyan jelenségnek számít, amelyet művészileg ritkán tematizáltak. Számos etikai kérdést vet fel, miközben az egyének szintjén sok küzdelemmel, reménnyel, kétségbeeséssel és csalódással fonódik össze, ami által rendkívül erős, égető és megosztó témává válik – írták.

A Béranyák című előadás egy jelentfüzér, amely kronologikusan követi végig a béranyaság folyamatát: kezdetben a szükségszerűséget és a reménytelenséget, amely embereket arra késztet, hogy béranyát fogadjanak, ezután az utat a beültetésig, a terhességet, végül pedig a születést és az azt követő időszakot.

A közleményben Czukor Balázst, az előadás író-rendezőjét idézik, aki elmondta: egy rendkívül szerteágazó jelenségről van szó, amelynek különböző nézőpontjait mutatják be a színpadon. A szkeccselőadás műfaja lehetőséget teremt arra, hogy egymástól jelentősen eltérő stílusú jelenetek szűrőjén keresztül foglalkozhassanak a béranyaság különböző aspektusaival.

“Amikor a felkészülési időszakban közelítettem a témához, szembetűnő volt, hogy a béranyaság jelenségének minden szelete egy teljes színdarab kibontásának a lehetőségét rejti magában, de bízom benne, hogy az abszurd, groteszk és a realisztikus jelenetek váltakozása egyfajta összképet adhat a béranyaság jelensége körül megjelenő számos problémáról” – mondta Czukor Balázs.

A közlemény szerint Európa legtöbb országában, így Magyarországon is illegális béranyát fogadni, de Ukrajnában például nem, ezért klinikák tucatjai, megrendelő párok, csecsemők és béranyák ezrei lépnek egymással kapcsolatba, hatnak egymás életére és változtatják meg azokat a béranyaság intézményén keresztül.

Ahogy minden hasonló társadalmi kérdésben, a béranyaság kapcsán is felállnak a morális frontok: az ellenzők és a támogatók. Vannak, akik prostitúcióhoz hasonlítják, és egyszerű pénzkereseti lehetőségnek látják. Vannak, akik betiltanák és vannak, akik engedélyeznék – írják a közleményben.

Az előadás üzenetétől távol áll az állásfoglalás, inkább az összetett problémakörre, és a hozzá kapcsolódó intenzív, szélsőséges emberi helyzetekre és állapotokra összpontosít – hangsúlyozták.

Az előadást a színház 16 éven felüli nézőknek ajánlja.

Kép: illusztráció.