Szombaton rendezik meg a BKV idei első nyílt napját

Helyi hírek

Szombaton rendezik meg a BKV idei első nyílt napját: a Zách utcai trolibuszgarázsban troli- és autóbuszvezetéssel, kerékcserével, troli áramszedők le- és felhelyezésével is várják az érdeklődőket.

A BKV Zrt. pénteki közleménye szerint az érdeklődők bejárhatják a Trolibusz Divíziót, azaz a BKV Zách utcai garázsát, ahol trolibuszok, autóbuszok karbantartása, utasforgalmi előkészítése zajlik. A látogatók megtekinthetik a különböző műhelyeket, illetve a régebbi és a legmodernebb járműveket is.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy érdeklődés miatt a próbavezetésekre és a vezetett telephely-látogatásokra órák alatt beteltek a helyek, de péntektől újabb eseményekre lehet jelentkezni.

A látogatók megtudhatják például, hogy miért van szükség a felsővezeték jégmentesítésére és megnézhetik az ezt végző – a BKV munkavállalói által épített – járművet is. Láthatják azt is, mi történik a trolikkal, miközben a város alszik.

A nyílt napon rendezett műszaki előadáson kiderül, pontosan miben is különbözik egy trolibusz egy autóbusztól, valamint hogyan és miben fejlődtek a trolik az elmúlt évtizedekben.

A kőbányai trolibuszgarázsban műhelybemutatókkal is készülnek, de megismerkedhetnek a látogatók a legmodernebb trolibuszok és autóbuszok mellett azokkal a járművekkel is, amelyekkel szüleik, nagyszüleik utazhattak. A gyerekeket pedig a duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból készült, egyedi kialakítású játszóbusz várja.

A trolik különlegessége az áramszedő, amely a felsővezetékhez kapcsolja a járművet. Ezen a napon a látogatók megismerhetik az áramellátásért felelős szolgálat felsővezetékes csoportjának munkáját, és kipróbálhatják a troli áramszedő felhelyezését a felsővezetékre (áramszedő pakolás) és lehúzását onnan.

A Budapest 150 rendezvénysorozat részeként megrendezett nyílt nap látogatása ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

(MTI)