A legfontosabb vízvezeték szerelő szerszámok

Helyi hírek

A vízvezeték szerelők fő feladata a vízvezetékek kiépítése a víztározóktól a fogyasztókig. Ezen kívül még alapvető dolga a meglévő rendszerek javítása és karbantartása is. Tervrajzokból, dokumentumokból dolgozik, változatos anyagokat használ fel, sokféle szerszámra van szüksége a munka elvégzéséhez.

Ebben a cikkben kitérünk arra, hogy mire van szüksége egy vízvezeték szerelőnek, valamint eláruljuk egy budapesti szerszám bolt címét is.

A vízvezeték szerelő szerszámai

A vízvezetékszerelő szerszámkészlete általánosságban tartalmazza a következőkben felsorolt szerszámokat, ettől többet tartalmazhat de kevesebbet nem nagyon.

1.   Csőkulcs

Az összes szerszám között talán a legfontosabb, a csővezetékeken lévő anyacsavarok meghúzására és meglazítására használják, de általában nem egyet. Különböző méretben kaphatóak.

2.   Mosdókulcs

Ez egy T alakú szerszám, amelyet kifejezetten a mosogatók, mosdók csaptelepeinek a megmunkálásához szoktak használni a szerelők. Olyan szűk helyen lévő csavarok meglazítására, vagy megszorítására alkalmas, amelyek a csapok működését biztosítják.

    3. Állítható csavarkulcs

Az állítható csavarkulccsal a hatszögletű anyákat és a szerelvényeket lehet meghúzni, illetve meglazítani. Ezekből a kulcsokból több méretet is tartanak a ládában.

    4. Csőhajlító

A szerszámkészlet egyik fő eszköze, a rozsdamentes acélból és rézből készült csövek hajlítására alkalmas. A szivárgó kötések és a csövek illesztésére egyaránt használják..

    5. Csővágó

Nagyon sokféle csővágó létezik, ezek kézi vágóeszközök, választhatnak a vízvezeték szerelők a modellek között. Akár réz, akár műanyag csövekkel dolgozik, a munkához mindenképpen szükséges csővágóra.

    6. Fogó

A fogót szinte minden szakma képviselője használja, alapfelszerelés a vízvezeték szerelőknél is, szinte nincs olyan nap, hogy ne kerülne elő.

    7. Vízvezeték szerelői fáklya

Vannak vízvezeték szerelők, akik rézcsövekkel szerelnek, azokat forrasztással tömítik, amihez intenzív hőre van szükség pontos területeken. A fáklyák kézi eszközök, amelyek ezt az intenzív hőt biztosítják a cső szereléséhez.

     8. Fűrész

Különböző csövek vagy csavarok átvágására használják.

    9. Menettömítő szalag

A csővezetékek menetes csatlakozásainál az esetleges szivárgások megszüntetésére vagy megelőzésére jó, ami ellenáll a magas vagy az alacsony hőmérsékletnek is. Soha nem szárad ki és nyúlik, hogy alakformáló tudjon maradni.

   10. Sajtoló szerelvény rendszerek

Ezek a sajtoló szerelvény rendszerek fizikailag rápréselnek egy csatlakozást a csőre, ami így vízhatlan kapcsolatot hoz létre, másnéven tömítésnek nevezzük. Rövidebb idő alatt tudnak csatlakozást létrehozni vele mint a forrasztással, így energiát tudnak megtakarítani vele.

   11. Kézi csigafúró

Ez egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy egy kábelt mélyen a lefolyóba vezessenek és széttörjék vele a dugulásokat.

   12.  Ellenőrző kamera (boreoszkóp)

Ma már a minden vízvezeték szerelő rendelkezik vele, hiszen megkönnyíti a munkájukat, ha  a hosszú hajlékony kábellel összekötött kis kamerákat lefelé bevezetik a lefolyóba és a csatorna vezetékekbe látják, hogy milyen állapotban van a csővezeték, hol van dugulás.

A szerszámok lehetséges beszerzési helye

Ezeket a szerszámok nagy választékban beszerezhetők a 1044 Budapest, Váci út 85-87.sz. alatti Szerszámvárosban, ahol szinte munkához találhatunk megfelelő eszközöket.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a vízvezeték szerelőknek viszonylag sok szerszámra van szüksége az általános eszközökön kívül, hogy a munkájukat a legkevesebb idő alatt a legjobb minőségben tudják elvégezni. (x)