Takarékossági intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely

Helyi hírek

Takarékossági intézkedéseket jelentett be a főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán: összevonnak öt fővárosi céget, csökkentik a közgyűlési bizottságok számát, és Dorosz Dávid lemondása után nem töltik be a posztját, így négy főpolgármester-helyettes lesz.

Budapest rendkívül nehéz helyzetben van. A világ minden nagyvárosának meg kell küzdenie két romboló hatással, a járvánnyal és a gazdasági válsággal. De Budapest helyzete különleges, mert egy harmadik romboló hatással is küzdenünk kell: az Orbán-kormány elvonásaival – írja Facebook-oldalán Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely szerint a kormány nem partner ebben a válságban, hanem hátráltatja Budapest talpra állását. A járvány, a válság, és a kormányzati elvonások következményeitől minden erőnkkel meg akarjuk védeni a budapestieket. Ezért a terheket elsősorban magunknak kell viselnünk, a városvezetésnek, a város cégeinek – szögezte le..

A város kifosztása biztosan nem felelős kormányzás, mert a felelősség ebben a helyzetben azt követeli meg, hogy ne megszorításból legyen több, hanem okos megtakarításból. A spórolást magunkon fogjuk kezdeni, készen állunk arra, hogy harminc éves politikai tabukat döntsünk meg

– közölte Karácsony, íme a részletek:

Megszüntetik a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. “Ebben az évben már a felét megspóroltuk, de a teljes megszüntetés mellett döntöttünk” – írja.

Dorosz Dávid lemondása után négy főpolgámester-helyettese marad Budapestnek.

Nyolcról ötre csökken a fővárosi bizottságok száma.

Csökkentik a frakciók költségeit.

Megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.

5 fővárosi cég fog összeolvadni, a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Így a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Ezek az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat, 21 felügyelőbizottsági helyet viszont megszüntetnek.

Walter Katalin lesz “Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége”, a BKK vezérigazgatója január elsejétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.