Több nőről neveznének el utcát Budatétényben is

Helyi hírek

Karácsony Gergely főpolgármester több más polgármester mellett Karsay Ferencet, a XXII. kerület polgármesterét is arra kérte, hogy amennyiben az általa vezetett kerületben egy már elnevezett utcát átneveznének, részesítsék előnyben a női neveket.

A főpolgármester levelében azt írja, hogy szerinte aránytalanul több terület van elnevezve férfiról, mint nőről.

„A főváros területén több mint 8400 elnevezett közterület található. Az elnevezéseket megvizsgálva feltűnő, hogy aránytalanul több férfiról van közterület elnevezve, mint nőről. A Fővárosi Önkormányzat szándéka az, hogy ezen az aránytalanságon változtasson, és ebben az önkormányzati ciklusban legalább ugyanannyi – de inkább több – közterület kerüljön elnevezésre nőkről, mint férfiakról.”

Mint ismeretes a közterületek elnevezéséről a főváros dönt a kerületi önkormányzatok javaslatát mérlegelve, de nem feltétlenül elfogadva azt.

A közterületek átnevezésével kapcsolatban fontos tudni, hogy az átnevezésre kerülő utcában élőknek új lakcímkártyát kell csináltatni, az ottani székhellyel rendelkező vállalkozóknak módosítaniuk kell többek között a létesítő okiratot, azt bejelenteni a cégbíróságnak, módosítani kell az adatokat a számlavezető pénzintézetnél, kicserélni a bélyegzőt.

Mindezekre tekintettel, az önkormányzat a változtatási kérelmet csak abban az esetben terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé, amennyiben a javaslattevő az utcában lakók többségének támogatását megszerzi és ezt valamilyen formában hitelesen igazolja, pl.: aláírásgyűjtéssel.

Budafok-Tétény önkormányzata ezúton tolmácsolja a lakosság felé Karácsony Gergely felhívását, miszerint várják a javaslatokat, olyan női nevekre, amelyekről a későbbiek folyamán a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján közterületet nevezhetnek el.

Kérjük, hogy a már elnevezett utca/közterület átnevezésére tett javaslatuk mellett, a jelenlegi közterületelnevezést is tüntessék fel.

Javaslataikat 2021. 01. 15-ig az onkormanyzat@bp22.hu e-mail címre küldhetik.