Élőlánccal tiltakoztak civilek a Hajógyári-sziget fáinak kivágása ellen

Helyi hírek

Élőlánccal tiltakoztak szerdán kora este civilek az ellen a beruházás ellen, amely érintené a Hajógyári-sziget egy részét, s ami miatt fákat vágnának ki a parkban.

A Hajógyári-sziget nagyrétnek nevezett részén tartott demonstráción Gáspár Zsófi, az Óbudai Kutyás Egyesület elnöke, és a Hajógyári Kutyások Facebook-csoport egyik alapítója elmondta, levelet küldtek Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben azt írták, nem ellenzik a Hadrianus-palota feltárását, sem a sportközpont megépítését, viszont azt kérik, hogy vegyék figyelembe, ezek miatt nem szükséges az egész szigetet “védművel” ellátni.

“Kérjük szépen, hogy a teljes védmű építésére vonatkozó kormányrendeletet lehetőség szerint változtassák meg” – tette hozzá, azzal együtt, legfőbb céljuk, hogy a K-hídtól északra eső terület maradjon továbbra is érintetlen ártér, s az is, hogy minél kevesebb fa essen az építkezések áldozatául.

Közzétette: Óbudai Kutyás Egyesület – 2020. július 8., szerda

Kiss László, a III. kerület DK-s polgármestere a rendezvényen azt mondta, sem Óbuda-Békásmegyer, sem pedig a főváros nem akarja, hogy “betondzsungel” legyen a Hajógyári-szigetből. Hozzátette, a kerületi városfejlesztési bizottság szerda reggel egyhangúlag döntött arról, nem támogatják, hogy a szigeten “funkcióváltás” történjen.
A polgármester reményét fejezte ki, hogy a Hajógyári-szigetre tervezett projektnek az lesz a sorsa, mint a Római partinak, s végül sikerül megakadályozni.

A rendezvény végén a nagyréten összegyűlt emberek kört alkottak, így tiltakoztak a beruházás ellen. Bár a szervezők hangsúlyozták, hogy pártokat nem hívtak meg, az élőláncba végül becsatlakoztak ellenzéki politikusok, pártaktivisták.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az esemény előtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök gyűlöli a fákat és a természetet, bármit képes elpusztítani csak azért, hogy “ő és a haverjai utána milliárdokat kaszálhassanak”.

Feltehetően azért akarnak ezer fát kivágni és a sziget egy részét lebetonozni, hogy az állam által birtokolt területen egy lakóparkot húzzanak fel – közölte a társelnök.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Hajógyári-sziget köré tervezett mobilgát akár kilenc centivel is megemelheti a Duna vízszintjét, ezért egy árvíz elöntheti a Római-partot, Észak-Budát, de akár Észak-Pestet is. A szigetet nem kell mobilgáttal megvédeni, mert ott senki sem él, Észak-Budán és Észak-Pesten azonban több tízezren – hívta fel a figyelmet.