“A bírósági sportnapok mindig nagy élményt jelentenek”

Helyi hírek

Pár hét és kezdetét veszi a VIII. Országos Bírósági Sportnapok! Ezúttal a Debreceni Járásbíróság büntető bíróját és egyben szabálysértési csoportvezetőjét Dr. Hornyák Zsoltot – aki a szervezőbizottság tagja is – kérdezte a Debreceni Törvényszék a rendezvénnyel kapcsolatban.

Körülbelül három hét múlva kezdés, így kézenfekvő a kérdés: Hogy áll a szervezés? Milyen feladatok várnak még a szervezőkre?

Ebben az évben a Miskolci Egyetem és sportlétesítményei adnak otthont a VIII. országos Bírósági Sportnapoknak, amely megszervezésében a Miskolci, a Nyíregyházi, az Egri és a Balassagyarmati Törvényszék mellett a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék közösen vesz részt.

A sportnapok szervezése már márciusban elkezdődött, amikor sorra vettük az előttünk álló lehetséges feladatokat, annak érdekében, hogy sikeres pályázatot tudjunk benyújtani az Országos Bírósági Hivatal által kiírt pályázatra. A munka dandárja, azonban csak a pályázat eredményes elbírálását követően kezdődhetett. Anélkül, hogy a szervezés részleteibe belemennék, elmondhatom, hogy egy nagyon jól működő szervezői stáb áll a sportnapok mögött, akikkel reményeim szerint meg fogjuk teremteni azt a környezetet, amelyben mind a sportolók, mind a szurkolók, sőt még a kilátogató családok, gyerekek is jól fogják érezni magukat.

Ha egy épület felépítéséhez hasonlítom a szervezést, akkor azt mondhatom, hogy az épület 90%-os készültségben van.

Az előzetes adatok szerint több mint 600 bírósági dolgozó fog részt venni a sportnapokon, akiknek biztosított a szállása és étkezése. A sportlétesítmények használatához szükséges előkészületek megtörténtek, folyamatban van a regisztrált sportolói és szurkolói létszám összesítése és a kísérő rendezvények finomhangolása.

Kis kedvcsinálóként kiemelném, hogy a pénteki napon – a központilag biztosított étkezés mellett – lehetőség lesz egy kis gasztronómiai kitekintésre is, hiszen a rendezvényre kitelepül az Anyukám Mondta Étterem, a Pizza Kávé Világbéke, a Leves és más “street food” jellegű ételeket kínáló vendéglátóhely.

Szombaton a családokra és gyerekekre is gondolva lesz arcfestés, ugrálóvár, gyerekeknek extrém verseny (ajándékokkal), tűzoltó és rendőrségi bemutató stb.

Természetesen a hagyományokhoz híven mindkét este a felhőtlen szórakozásé és kikapcsolódásé lesz a főszerep a szállások közvetlen közelében lévő Rockwell Klubban. Ha bárkinek kedvet csináltam, akár arra is, hogy napközben kilátogasson a rendezvényre, bátran jöjjön, azt hiszem ismét feledhetetlen élményben lesz részünk.

 

Bíró úr nemcsak szervez, de a Debreceni Törvényszék focicsapatának az egyik tagja is. Hogy alakul a felkészülés? Megkezdődtek e már az utolsó taktikai simítások? Azt hallom a bíróság folyosóin, hogy egyre jobb a csapat!

A focicsapatunk az elmúlt években mindig komoly tényezője volt a versenyeknek. Két alkalommal végeztünk a 26 csapatos versenyben az első helyen, ami meg is alapozta azt a várakozást, hogy jól kell szerepelnünk. A sportnapokat mindig felfokozott várakozás, készülődés előzi meg, de ettől függetlenül is számos edzőmeccset játszottunk és kisebb tornákon is részt vettünk.

A csapatnak számos, egyénileg is tehetséges tagja van, de emellett kiemelném a csapat összetartozását, a sport iránti szeretetet és lelkesedést, amelyek együtt segíthetnek abban, hogy idén is ott legyünk a legjobbak között.

A kispályás labdarúgáson túl azonban kiemelném a női kosárlabda csapatunkat is, akik szintén lelkesen készülnek a sportnapokra és remélem (természetesen nem terhet téve a vállukra…), hogy legalább olyan jól tudnak szerepelni idén is, mint legutóbb, amikor az ezüstérem csilloghatott a lányok nyakában.

Összességében azt gondolom, hogy mind a csapatsportokban, mind az egyéni versenyszámokban mindenki a legjobb formáját fogja hozni, amelynek akár olyan eredménye is lehet, hogy a Debreceni Törvényszék összesítésben is a legjobbak között állhat a sportnapok végén.

 

Az ítélkezési teendők mellett mennyi idő jut a sportolásra?

A sportnapoktól is függetlenül fontos a sport, a testmozgás, hiszen mindannyian ülőmunkát végzünk. Törekszünk arra, hogy mind egyénileg, mind csapatban hetente legalább egy – egy alkalmat rendszeresen megteremtsünk a sportolásra. Szerencsések vagyunk, hiszen a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Járásbíróság is támogatja a rendszeres testmozgást akár a rendezvényeken keresztül, de akár az önszerveződésben működő jóga alkalmaknak helyet biztosítva is.

 

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett, ezer szállal kötődik Debrecenhez, viszont ha jól tudom Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származik, így ha a fociról van szó, akkor mi jut eszébe először?   

Akik ismernek azok számára ez nem újdonság…..természetesen a DIÓSGYŐR!

Már gyerekként meghatározó volt számomra az élmény, amikor apukám kivitt magával a meccsre és egy-egy rangadón több, mint 20.000 torokból szólt a Hajrá Diósgyőr! Amikor nagyobb lettem már a barátaimmal mentem a meccsre és szurkoltam a csapatnak.

Szokták mondani, hogy Diósgyőrinek születni kell, és egy kicsit így is van ez, mert a Diósgyőr egy nagy Család, és mindegy hogy megy a csapatnak, de ha az akarat, a lelkesedés és a küzdés a pályán van akkor – eshet hó, fúj hat szél – a szurkolótábor is a csapat mellett, együtt sírunk, együtt nevetünk.

Ma is rendszeresen kijárok a Diósgyőr meccseire, ahová már én viszem magammal a fiaimat és elmondhatatlanul jó érzés, hogy együtt szurkolhatok velük ugyanúgy, ahogy azt velem tette az apukám.

 

Az országos sportnapokon új sportágban is rendeznek versenyt! Melyik ez pontosan és mit várnak tőle a szervezők?

A szervezők úgy gondolták és ezt a pályázati kiírás is tartalmazta, hogy a megszokott versenyszámok mellett legyen valami új, valami különleges sportág is, így esett a választás az erő, a gyorsaság, az ügyesség és leleményesség elemeit magába foglaló extrém futásra.

A vállalkozó szellemű kollégák idén tehát extrém futásban is összemérhetik egymással erejüket és állóképességüket. A versenyt a Miskolci Egyetem sportpályáján található 400 méteres rekortán borítású futópályán bonyolítjuk le. A futás során több akadályt is le kell majd küzdeniük a versenyzőknek, amelyek olyan típusúak, mint amiket a spartan futamokon alkalmaznak. A Debreceni Törvényszék két kollégája nevezett ezen új versenyszámra, szurkolunk nekik!

 

Végezetül, milyen érzésekkel készül a régió bíróságainak társszervezésében Miskolcon megrendezett sportnapokra?

A bírósági sportnapok mindig nagy élményt jelentenek a résztvevőknek, függetlenül ez elért helyezésektől, mert itt lehetőség van a régi – egyetemi évfolyamtársakkal, fogalmazói vagy titkári, bírói képzéseken megismert – barátokkal, kollégákkal, a papírokból ismert távoli bíróságokon dolgozókkal találkozni, beszélgetni. A sportnapok nem csak egy sportrendezvény, hanem egy olyan közösségi esemény, ahol kicsit elfelejtve a mindennapok munkaterhét lehetőségünk van jobban megismerni egymást, mint embert, mindamellett, hogy jó hangulatban, együtt szórakozva tölthetünk el egy kellemes hétvégét, amelyet követően már lelkesen várhatjuk is a következő regionális avagy országos sportnapokat.

És mivel is fejezhetném be a sportnapokra hangolódást, mint azzal, hogy

Hajrá Debreceni Törvényszék! 

Együtt vagyunk, győzni fogunk!