Már valamivel jobb a debreceni levegő minősége

Helyi hírek

Jobb egy fokkal a levegő, de a légúti betegségben szenvedőknek még mindig nem tanácsos huzamosabb ideig kint tartózkodni.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a város lakosságát, hogy a levegőminőség a tegnapi napon tovább javult, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke mindhárom mérőállomáson a riasztási küszöbérték (100 μg/m3) alá csökkent, Hajnal utca és Kalotaszeg tér mérőállomásokon a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3) sem haladta meg.

Napi átlagértéke a mérőállomásokon:

2015.11. 07-én: Kalotaszeg tér (43,7 μg/m3) – Klinika (76,0 μg/m3)– Hajnal utca (54,4 μg/m3) volt.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben vasárnap további kismértékű javulás várható. A javulás ellenére a szálló por (PM10) szennyezettség a reggeli és főleg az esti órákban még mindig magas.

A légszennyezettség ismételt romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban és hétvégén saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban a legmagasabb, ezért délután 16. 00 órától délelőtt 11. 00 óráig kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást.

A szálló pornak káros hatásai lehetnek az egészségre. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítják, csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Debrecen, 2015. november 8.