Euró

Új rekordot ért el az éves euróövezeti inflációs ráta áprilisban

Gazdaság

Új rekordra gyorsult az euróövezetben infláció, áprilisban az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken előzetes adatai alapján.

A jelentés az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt megemelkedett nyersanyagárakra vezeti vissza az infláció gyorsulását.

Az euróövezeti infláció így már több mint háromszorosan meghaladja az EKB 2 százalékos célját. Az árak gyorsabban emelkedtek az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek esetében, 6,4 százalékkal áprilisban az 5,0 százalékos márciusi után. A nem energetikai ipari termékek 3,8 százalékkal drágultak 3,4 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 3,3 százalékkal nőtt 2,7 százalék után.

Az energiaárak éves növekedése lassult, de továbbra is rendkívül magas maradt, áprilisban 38 százalék volt a márciusi 44,4 százalékkal szemben. Az energia nélkül számítva az infláció áprilisban 4,2 százalékra emelkedett a márciusi 3,4 százalékról. Energia, élelmiszer és élvezeti cikkek ára nélkül számítva a fogyasztói árindex 3,5 százalékra emelkedett áprilisban az előző havi 2,9 százalékról.