Quaestor

A Fővárosi Főügyészség reakciója a Quaestor üggyel kapcsolatban megjelent sajtóhírekre

Gazdaság

Több internetes portálon is megjelentek jogsértést sugalló írások egy Quaestor ügyhöz kapcsoló, bűnügyi zár alatt lévő szálloda tulajdonszerzésével kapcsolatban. A Quaestor ügyben elrendelt zár alá vételekkel kapcsolatban már korábban is jelentek meg alaptalan híresztelések.

Novemberben folytatódik a Quaestor-ügy tárgyalása

A megjelent írások valamilyen jogsértéssel történt tulajdonszerzésre utalnak, hivatkozva arra, hogy a cikkekben szereplő ingatlan értékesítést megakadályozó bűnügyi zár alatt áll.

Ezen sajtóhírekkel ellentétben a valóság a következő:

A Fővárosi Főügyészség még a nyomozás során, vagyonelkobzás biztosítása céljából indítványozta a szóban lévő szállodára is kiterjedő zár alá vétel elrendelését, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság még 2015. évben elrendelt, a bűnügyi zárlat tényét az ingatlannyilvántartásba bejegyezték.

Az új tulajdonos 2018. évben árverési vétel jogcímen szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát, amit az ingatlannyilvántartásba szintén bejegyeztek.

Az új tulajdonos ezt követően kérelmet terjesztett elő a zár alá vétel feloldására, amit azonban a Fővárosi Törvényszék – a Fővárosi Főügyészség erre irányuló indítványaival egyezően – elutasított. A bíróság a döntésében egyebek mellett utalt arra, hogy az ingatlan az ingatlannyilvántartásban feljegyzett bűnügyi zárlat tényétől függetlenül végrehajtás alá vonható. A bűnügyi zárlat tehát nem képezi akadályát árverés foganatosításának sem. A zár alá vétel ténye ettől függetlenül a tulajdoni lapon ezután is változatlanul szerepel.

Az ingatlannyilvántartásban feltüntetett zár alá vétel ténye ezáltal ismert a tulajdonjogot később, jogszerűen megszerző további személyek előtt is.

A zár alá vétel ténye tehát a tulajdoni lapon továbbra is változatlanul szerepel.

Ez tehát – ellentétben azzal, amit a fentiek kapcsán megjelent sajtóhírek sugallanak – azt jelenti, hogy marasztaló ítélet, és esetleges vagyonelkobzás esetén a végrehajtásnak nincs akadálya.