Kóser gasztro: grillezett laposhal-szeletek

Gasztro

Ezt olvassuk a Talmudban (Bráchot 61b):

Amikor a rómaiak egy ízben megtiltották a zsidóknak, hogy Tórát tanuljanak, rabbi Akiva tömegeket gyűjtött össze és nyilvánosan tanította a Tórát. Azt kérdezte tőke Papusz ben Jehuda: Akiva, nem félsz a kormánytól? Így felelt neki rabbi Akiva: elmondok neked egy példázatot. Egyszer egy róka sétált a folyóparton és látta a vízben ide-oda úszkáló halakat. Azt kérdezte tőlük: Mi elől menekültök? Így feleltek a halak: Az emberek hálója elől. Azt mondta erre a róka: Miért nem jöttök ki a szárazföldre. Együtt élhetnénk, ahogyan az én őseim együtt éltek a ti őseitekkel. Azt mondták neki erre: „Valóban téged neveznek az állatok legbölcsebbikének? Nem buta vagy, hanem bolond! Ha a saját életterünkben félnünk kell, mennyivel inkább rettegnünk kell abban a környezetben, mely halált hoz a számunkra!” Ugyanez vonatkozik ránk is, mondta rabbi Akiva. A Tóra az életed és az hosszabbítja meg a napjaidat [5Mózes 30:20]. Ha most ilyen rossz helyzetben vagyunk, mennyivel inkább rossz helyzetben lennénk akkor, ha elhanyagolnánk azt.

A Tóra olyan, mint a víz, mely körülveszi és élteti a benne élőket. A halakról azt mondják, hogy az igazak lelke éled bennük újjá. Sávuotkor, amikor szokás tejes ételeket enni (erről például itt és itt írtunk), az askenáz zsidók asztalán jól megfér a különleges, az ünnepi asztalon ritkán felbukkanó tejes ételek mellett a halas fogás is (szfárádi zsidók nem esznek halat tejessel egyszerre, de egymás után, külön tányérról ők is fogyaszthatnak nyugodtan). Alább egyszerű, de igen ízletes halételt kínálunk.

Grillezett laposhal-szeletek

párve, glutén- és tojásmentes

  • 8 szelet laposhal (halibut)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, ízlés szerint
  •  ½ citrom leve
  • ¼ pohár olívaolaj, vagy olíva- és más növényi olaj vegyesen

Az olajt összekeverjük a fűszerekkel és a fél citrom kifacsart levével. A halszeleteket tűzálló tálba fektetjük, mindkét oldalukat alaposan megkenjük az olajos keverékkel, és egy órán át pácoljuk. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Félidőben fordítsuk meg a halszeleteket. Ha a hal átsült, állítsuk a sütőt grillre és néhány perc alatt süssük az ételt ropogósra. Rizzsel, friss zöldségsalátával tálaljuk.

zsido.com