A spanyolok rezsicsökkentésbe kezdenek

Európa

Az Ibériai-félszigeten árplafon lépett életbe kedden az áram előállításához használt földgázra.

Teresa Ribera, spanyol ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE) adott interjúban kedden elmondta: az intézkedés hatását a júniusi villanyszámlán már érezhetik a fogyasztók, amelynek végösszege átlagosan 15-20 százalékkal lesz kevesebb a korábbihoz képest.

A spanyol és a portugál kormány által külön-külön elfogadott, egy évre vonatkozó szabályozás szerint a következő fél évben átlagosan megawattóránként 40 euróba fog kerülni az elektromos energia megtermeléséhez szükséges gáz, amely mintegy fele az elmúlt negyedéves átlagárnak. A második fél évben havonta fokozatosan emelik az árplafont, egészen a megawattóránkénti 48,8 eurós átlagárig.

Az intézkedést az Európai Bizottság jóváhagyása után vezette be az Ibériai-félsziget két országa, hogy meg tudjanak birkózni az elszabadult villamosenergia-árakkal. Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábbi nyilatkozata szerint ugyanis az Ibériai-félsziget “nagyon különleges” helyzetben van, mert a két ország energiamixében nagy a megújuló energia aránya, de “nagyon kicsi az összekapcsoltság” az unió többi országával.

Szerdától módosul a szobi vonal vasútpótló közlekedése