A járvány által leginkább sújtott francia megyékben két órával korábban kezdődik a kijárási tilalom

Európa

A koronavírus-járvány miatti éjszakai kijárási tilalom két órával korábban, délután hat órakor fog kezdődni január 2-tól a leginkább fertőzött franciaországi régiókban – jelentette be kedd este Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki egyúttal kizárta újabb országos karantén vagy helyi szintű lezárások lehetőségét.

Az érintett régiók az ország keleti részén található Grand-Est és Bourgogne-Franche-Comté, a Lyon központú Auvergne-Rhone-Alpes és a déli Provence-Alpes-Cote d’Azur – mondta a miniszter a France2 közszolgálati televízió híradójában.

Ez az ország területének egyötödét jelenti. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismételten meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

“A karantén lehetőségét kizárjuk, nem akarunk jelenleg lezárást, sem országosan, sem helyi szinteken” – hangsúlyozta Olivier Véran.

A kormány mellett működő tudományos tanács keddi jelentése szerint nem kizárt, hogy az év végi ünnepek után, januárban a járvány ismét elszabadul.

“Jóllehet a 2020 októberben meghozott járványügyi korlátozásoknak (éjszakai kijárási tilalom, majd karantén) köszönhetően jelentősen csökkent a SARSCoV-2 vírus terjedése, december eleje óta nem figyelhető meg javulás a járványügyi helyzetben, és enyhe romlás is érzékelhető” – olvasható a tanulmányban.

“Ebben a helyzetben, miután december 15-én az általános karantént este 8 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalom váltotta fel, lehetséges, hogy az év végével nőni fog a fertőzések száma, elsősorban a családi és baráti ünnepek megtartása miatt” – írta a tudományos tanács.

Emmanuel Macron francia államfő kedden összehívta a védelmi tanács ülését, amely a szakemberek és a kormány illetékesei értékelték a karácsonyi ünnepek utáni járványhelyzetet, és megvizsgálták, hogy szükségesek-e újabb korlátozások.

Az eredeti elképzelések szerint a kulturális intézmények január 7-én, a vendéglátóhelyek pedig 20-án nyitnának ki újra.

“Elképzelhetetlennek tűnik, hogy a jelenlegi helyzetben feloldjuk a korlátozásokat január 7-én” – mondta az egészségügyi miniszter. Megerősítette, hogy a téli szünet után január 4-én az iskolások visszatérhetnek a tantermekbe, és a középiskolákban is folytatódik az oktatás, de decemberhez hasonlóan a tantermekben egyszerre csak a diákok fele lehet jelen.

A tárca kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt hét napban a napi fertőzéses esetszám átlagosan 12 ezer volt, ami elmarad a kormány által még a karantén előtt kitűzött ötezertől. Az elmúlt 24 órában 11 395 új estet tártak fel, de a pozitív tesztek aránya már csak 2,8 százalék. Az elmúlt hét napban több mint hárommillióan teszteltették magukat a családi találkozók előtt, illetve után, amire még nem volt példa.

Kórházban 24 776 fertőzöttet ápolnak, közülük 2675-en vannak súlyos állapotban, mindkét szám stagnál, de a hatóságok lassú emelkedésre számítanak. Az intenzív osztályok ágyainak felén fekszenek koronavírusos fertőzöttek, de a keleti régiókban nyolcvanszázalékos az arány.

A járvány kezdete óta 63 109-en vesztették életüket Franciaországban, az elmúlt 24 órában 364-en.
Az augusztusban kezdődött második hullámban már többen vesztették életüket, mint tavasszal, amikor harmincezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe, de a fertőzöttek elhalálozási aránya a felére esett vissza. Ennek elsődleges oka az a járványügyi szakemberek szerint, hogy a betegség súlyosabb formáit jobban tudják kezelni.