Közösen a zöldebb Európáért

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon útnak indította az „európai éghajlati paktum” elnevezésű kezdeményezést. Az egész EU-ra kiterjedő kezdeményezés lehetőséget kínál az embereknek, a közösségeknek és a szervezeteknek, hogy részt vegyenek az éghajlatvédelmi tevékenységekben, és segítsenek zöldebbé tenni Európát. Az európai zöld megállapodás részét képező éghajlati paktum mindenki számára teret biztosít az információk megosztásához, valamint a klímaválsággal kapcsolatos párbeszédben és akciókban, illetve az egyre népszerűbb európai klímavédelmi mozgalomban való részvételhez.
A paktum egy nyitott, inkluzív és folyamatosan fejlődő kezdeményezés, mely lehetővé teszi, hogy a régiók, a helyi közösségek, az ipari szereplők, az oktatási intézmények és a civil társadalmi szervezetek megosszák egymással az éghajlatváltozással és a környezetkárosodással kapcsolatos információkat és megoldásokat. A részvételt online platform segíti, mely ezáltal a digitális és a zöld átállás közötti kapcsolatot is erősíti. A kezdeményezéshez kapcsolódóan a Bizottság ma nyílt felhívást tett közzé, amelynek keretében a polgárok és a szervezetek az éghajlati paktum nagyköveteivé válhatnak. Az éghajlati paktum nagykövetei jó példával járnak elöl, és bevonják közösségeiket az éghajlatváltozás elleni küzdelembe.

Az éghajlati paktum támogatni fogja a helyi kezdeményezéseket, és arra ösztönzi az egyéneket és a közösségeket, hogy maguk is tevékenyen részt vállaljanak az éghajlatvédelmet célzó erőfeszítésekben. A kezdeti szakaszban a paktum intézkedései négy olyan területre összpontosítanak, amelyek a polgárok egészségére és jóllétére is kedvezően hatnak: a zöldterületekre, a zöld mobilitásra, az energiahatékony épületekre és a zöld készségekre.

Az európai éghajlati paktum online nyitórendezvényére december 16-án 9:00 és 11:00 óra között kerül sor Frans Timmermans ügyvezető alelnök részvételével.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.