Állatorvostudományi Egyetem előadás

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás kihívásairól tartottak előadást az Állatorvostudományi Egyetemen

Egyetem

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor fővédnökségével, valamint Nagy István agrárminiszter és Dr. Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár védnökségével, nagy érdeklődés mellett zajlott az „A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2024 konferencia” az Állatorvostudományi Egyetemen. Az esemény fő célja a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás olyan aktuális kihívásainak átfogó megvitatása, mint a madárinfluenza, vagy a sertéspestis, valamint a szakmai közösség erősítése, ezért az esemény előadói és résztvevői között jelen voltak az érintett területek prominens képviselői.

Az Állatorvostudományi Egyetem fennállása óta elkötelezett a tudományos közösség erősítése és a szakmai fejlődés iránt. Erről, valamint az Egyetem elmúlt tíz évéről Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor, az esemény egyik fővédnöke nyitóelőadásában beszélt: „Mozgalmas évtizedet tudhat maga mögött az Állatorvostudományi Egyetem: önállóvá váltunk, modellt váltottunk, amelynek köszönhetően erős kapcsolatokat építettünk ki jelentős ipari szereplőkkel, komoly előrehaladást értünk el a nemzetközi rangsorokban, valamint történelmi léptékű béremelést hajtottunk végre.” Bejelentette továbbá, hogy a 10. évforduló alkalmából az egyetem A Kárpát-medence élővilága – természeti kincseink címmel fotó- és videópályázatot hirdet 10-21 éves fiataloknak. A pályázat célja, hogy a következő generáció számára népszerűsítse a hazai erdeink megismerését és felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára. (Részletek) Beszédében azt is kiemelte, az Egyetem oktató-, kutatómunkájában elkötelezetten tart lépést a gyorsan változó világgal, és hagyományaihoz ragaszkodva élen jár szakmai párbeszédek kezdeményezésében, de szerepet vállal a lakossági szemléletformálásban is. Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor büszkeségét fejezte ki, hogy ez a konferencia immár 10. évben járul hozzá az Állatorvostudományi Egyetem szakmai törekvéseikhez.

Dr. Kovács Zoltán államtitkár köszöntőjében a vadászatot, vadgazdálkodást, állategészségügyet érintő, aktualitásokat szem előtt tartó, észérvek mentén folytatott párbeszéd jelentőségét, illetve a megoldás orientált, pragmatikus szakmai gondolkodást, valamint a jövőbe mutató fenntartható, átfogó stratégiai lépések szükségességét emelte ki.

Az előadások során olyan fontos témák kerültek terítékre, mint például a madárinfluenza, vagy az afrikai sertéspestis elleni védekezés, a valós közegészségügyi kockázatok kezelése, valamint a modern, hatékony vadgazdálkodási módszerek. Dr. Vajda Lajos, az Országos Járványvédelmi Központ igazgató főállatorvosa úgy fogalmazott “Az állategészségügy terén napjaink egyik legnagyobb kihívását a madárinfluenza jelenti. A betegség globális szinten jelen van, a vadmadarak pedig immár nemcsak nagy távolságra, akár kontinensek közötti, jellemzően szezonális terjedésben játszanak meghatározó szerepet, de egyes területeken a helyi vadmadár populáció rezervoárként tartja fenn a betegséget. A vírus jelenléte így már egész évben, folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A hatékony védekezéshez az eddig bevált módszerek és intézkedések folyamatos felülvizsgálatára, új stratégiák kidolgozására van szükség, mely szoros együttműködést kíván meg a baromfiágazat, valamint kapcsolódó iparágak szereplői, az állategészségügyi hatóságok és a tudományos szféra között.”

A témához kapcsolódóan Dr. Nemes Imre, a NÉBIH elnöke előadásában először az afrikai sertéspestis aktuális járványhelyzetet ismertette a hallgatósággal, majd ezt követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei veszettség járványhelyzetről adott tájékoztatást.

Dr. Jerzsele Ákos, tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Gyógyszertani és Méregtani Tanszék tanszékvezetője „Kutyák a szabadban” című előadásában kiemelte: „Az erdőben gyakran megforduló ebek, például a vadászkutyák nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg számos parazitás megbetegedéssel, mint a lakásban vagy kertben tartott fajtársaik. Ezek egy része, a kutya mellett az emberekre is veszélyes lehet, ezért háziállataink rendszeres parazitaellenes kezelése kiemelkedő jelentőséggel bír.”

Összefoglalva, „A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2024 konferencia” előadásai során az érdeklődők a vadgazdálkodással összefüggő kockázatok kezelésének olyan kiemelkedő prezentációit hallgathatták meg, melyek minden résztvevőnek irányadóak lehetnek.

Fotó: Állatorvostudományi Egyetem Facebook oldal