Koszorúzással és élménysétával emlékeznek Szent-Györgyi Albertre Szegeden

Koszorúzással és élménysétával emlékeznek Szent-Györgyi Albertre Szegeden

Egyetem

130 éve született Szent-Györgyi Albert (1893-1986) Nobel-díjas tudós, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az évforduló alkalmából 2023. szeptember 15-én 12 órakor az SZTE vezetői megkoszorúzzák a tudós egész alakos szobrát a Dugonics téren, a Rektori Hivatal előtt.

Szent-Györgyi Albert 1893-ban született, idén lenne 130 éves a Szegedi Tudományegyetem korábbi kiváló oktatója és rektora, aki 1937-ben elnyerte a Nobel-díjat. Szegeden talált rá a paprikára, amelyből nagyobb mennyiségű C-vitamint sikerült kivonnia a kutatásaihoz. Szent-Györgyi életének csaknem felét az Egyesült Államokban töltötte. 1973-ban látogatott haza a szülőföldjére először. Ekkor, vagyis 50 évvel ezelőtt fogadta a Szegedi Orvostudományi Egyetem díszdoktorává, majd 1978-ban a Szent Koronát hazaszállító küldöttség tagjaként járt itthon. Élete utolsó évtizedeiben a rákkutatással foglalkozott.

A megemlékezést és koszorúzást követően pénteken 15 órától ingyenes élménysétán vehetnek részt az érdeklődők. Olyan különleges szegedi helyszíneket járnak be, amelyek szorosan köthetők a professzor életéhez. A program az SZTE Rektori Hivatalában épületbejárással kezdődik, hiszen Szent-Györgyi az egyetem rektoraként is dolgozott. Utána egy belvárosi séta indul, amelyen a Nobel-díjas tudóshoz köthető helyszíneket járják be a látogatók, megnézhetik, hogy hol volt egykori laboratóriuma, hol lakott, hová járt szórakozni. A gyülekező 15 órakor a Rektori Hivatal főbejárata előtt lesz.

(SZTE)

Fotó: Kovács-Jerney Ádám