Stroke: nem csak a betegnek katasztrófa

Egyetem

Hazánkban évente 50 ezer embernél alakul ki stroke, más néven szélütés, mely a rokkantság egyik leggyakoribb oka, így a családra is nagy terhet ró.

A szélütés a modern társadalom egyik legsúlyosabb és leggyakoribb betegsége. Világszerte 5 millió áldozata van, Magyarországon 180-200 ezer ember szenved stroke-ban. Az elöregedő társadalom miatt jelentősen nő a betegek száma: 45-50 ezer új esetet regisztrálnak évente. Ezért is nyilvánította a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2015-öt a stroke-megelőzés évének.

– Az elmúlt években jelentősen fejlődött az akut szélütés terápiája. A vénás kezelés szűk időkorláthoz kötött, mivel a stroke bekövetkezésétől számított 4,5 órán belül ellátást követel, ám az alsóvégtagi ereken keresztül mechanikus eszközzel végzett agyi vérrög-eltávolítás 6-8 órán belül is elvégezhető, csakúgy, mint a vérrögoldó anyag befecskendezése az agyi érbe – tájékoztatott Csiba László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

A professzor hozzátette: a megelőzésben is nagy áttörés következett be az elmúlt időszakban: számos, az eddigieknél kevesebb mellékhatást okozó véralvadásgátló szer került a gyógyszertárak polcaira. Ezek biztonságosabbá teszik a kezelést, és mentesítik a betegeket a laboratóriumi vizsgálatoktól.

A neurológus arról is beszélt, hogy azoknál a stroke-on már átesett betegeknél, akiknél nem derült ki a szélütés oka, ismételt EKG vizsgálatokkal, illetve akár a bőr alá helyezhető miniatűr detektorral megfigyelhetők az átmeneti ritmuszavarok, így el lehet kezdeni a gyógyszeres véralvadás-gátlást, ami megelőzheti az újabb stroke-ot.

A szakember kiemelte: szélütés okoz leggyakrabban rokkantságot. Mindez pedig nemcsak az érintett, hanem a családtagok életét is megváltoztatja, hiszen folyamatos ápolásra szorul a beteg. Évente körülbelül 15 milliárd forintra tehető a stroke egészségügyi kiadásainak összege, ami háromszorosa a szívinfarktusra fordított költségeknek. Noha javult egyes stroke-kezelési elemek finanszírozása, de az akut stroke finanszírozása továbbra sem megoldott – véli Csiba László.

A stroke-ellátás és -megelőzés aktuális kérdéseit tekintik át neurológusok, idegsebészek, pszichiáterek, kardiológusok, belgyógyászok és háziorvosok június 25-26-án a Kölcsey Központban a debreceni Neurológiai Klinika által szervezett Nemzetközi Stroke Konferencián. A tanácskozás első napján 13 órától nyilvános stroke kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a stroke szakmai irányelv tervezetét hazai szakemberek. A rendezvény másnapján neves európai orvosok tartanak előadásokat, melyeken téma lesz mások mellett a nők stroke betegsége és a hatékony stroke-ellátásszervezés is.

A konferencia részletes programja ide kattintva elérhető.

unideb.hu