Egy további előadással bővül a Diótörő Fesztivál az Operaházban

Wellness

Egy további előadással bővül a Diótörő Fesztivál az Operaházban; a Magyar Nemzeti Balett a nagy érdeklődésre való tekintettel december 21-én délelőtt egy további előadást is műsorára tűzött, így minden eddiginél több, 35 alkalommal lesz látható Csajkovszkij mesebalettje advent első vasárnapja, november 27. és január 15. között.

A diótörő november 27-i főpróbájára a koronavírus-járvány árváit támogató Regőczi Alapítvány szervezésében csaknem 200 gyermek látogat el, míg december 18-án, aranyvasárnap, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csaknem ezer hátrányos helyzetű gyermeket visz el a mesebalettre az ország minden pontjáról és a határokon túlról.

Szintén részben karitatív célokat szolgál a december 21-én délelőttre meghirdetett új előadás, amelyet olyan gyerekek és kísérőik tekinthetnek meg a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkársága szervezésében, akik gyermekvédelmi intézményekben vagy nevelőszülőknél élnek.

Az Opera idén is csatlakozik az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó! jótékonysági akciójához, amely idén a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét támogatja. Az elmúlt évek hagyományaihoz híven nemcsak az elmúlt évad előadásaiban játszó Diótörő babát ajánlja fel adományként a dalszínház, hanem a közmédia december 18-i műsorfolyamában is közreműködik majd.

A 2016-ban Aczél András rendező tervei alapján megújult Kiskarácsony című karitatív előadás a Bohémélet legendás, 1937-es előadásának padlásszobájában játszódott – áll a közleményben. A 2021/2022-es évadtól új helyszínre költözik a padlásszoba; az Eiffel Műhelyház ad otthont a programnak december 7-én, 8-án és 9-én. A Bohém Kiskarácsony című produkció középpontjában az Opera Gyermekkara áll, az előadásban Bartal László vezényletével mutatnak be opera- és balettmesékből szőtt karácsonyi előadást fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gyermekek számára.

2016 után újra eredeti formájában tér vissza az Operaház színpadára Wayne Eagling és Solymosi Tamás Diótörő-koreográfiája. A Magyar Nemzeti Balett az idén teljes terjedelmében mutatja be Csajkovszkij művét. A társulatban és Mária hercegnőként az előadásban december 10-én debütál Beck Maria principál. Szintén először táncolja az Operaházban a női főszerepet Yakovleva Maria, a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesének korábbi vezető szólistája, aki idén ősszel szerződött a Magyar Nemzeti Baletthez. Az előadás gyerekszerepeiben idén is a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei működnek közre. A nagy érdeklődésre való tekintettel az opera egy további előadást hirdetett meg december 21-én 11 órától.

Puccini Bohémélet című operája immár 85 éve látható az Operaházban, idén Nádasdy Kálmán rendezésében, Oláh Gusztáv díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel december 3. és 30. között nyolc előadás lesz látható. A főszerepeket kettő szereposztában László Boldizsár és Boncsér Gergely (Rodolfo), Pasztircsák Polina és Létay Kiss Gabriella (Mimi), Sándor Csaba és Azat Malik (Schaunard), Szegedi Csaba és Sándor Csaba (Marcello), Bretz Gábor és Bakonyi Marcell (Colline), valamint Sáfár Orsolya (Musetta) éneklik, az Opera Zenekart, Énekkart (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkart (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely, az Opera első karmestere vezényli.

2019 óta az adventi időszak állandó darabjává vált Händel Messiás című oratóriumának mozarti átirata. A megváltó eljövetelét, szenvedéstörténetét és feltámadását feldolgozó, a Halleluja-tétel révén közismert kórusművet december 17-én és 18-án tűzi műsorára az Operaház koncertszerű formában, magyar nyelven. A szólista szerepeket Rácz Rita, Balga Gabriella, Horváth István és Bakonyi Marcell éneklik, az Opera Zenekart és Énekkart Kesselyák Gergely dirigálja.

Az Operaház épületében az ünnepi hangulat megteremtéséhez egy, az aulában felállított két és fél méteres diótörő-bábu és egy három és fél méter magas karácsonyfa is hozzájárul, amelynek több mint 200 díszét az Andrássy úti dalszínház stratégiai partnere, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. biztosítja.