Diane Keaton is megjelent a Frieze Los Angeles expón

Világ

Los Angeles egyik legexkluzívabb kortárs művészeti expója a Frieze Los Angeles tegnap ért véget az amerikai metropoliszban. Az esemény több tízezer látogatót és világsztárokat is vonzott, akik a tömegben sétálgatva vizsgálták meg a főleg amerikai kortárs művészet legfrissebb alkotásait. Beszámolónk a helyszínről.

A február 29. – március 3.  között megrendezett vásár helyszíne Hollywood és Beverly Hills után idén Los Angeles Santa Monica városrész repülőterére települt át. A csütörtökön ötödik alkalommal megnyílt rendezvény idén valamivel kisebb volt, mint általában – mintegy 120 kiállítóból 95-re csökkent – de ez nem volt érzékelhető a látogatók számán.

Marc Payot, a Hauser & Wirth elnöke az ARTnewsnek küldött közleményben a megnyitó után arról beszélt, hogy a nyitónap volt a valahai legsikeresebb első napja a Frieze LA-nek, mióta a vásár létezik.

A reptér területén hatalmas rendezvény átrak biztosították a megfelelő környezetet az alkotásoknak és a vásár területén egész vendéglátó negyed épült fel, magas minőségű street food-dal és vinotékákkal. A reptér melletti futball pályán is rendeztek eseményeket. Ott jártunkkor éppen “patkány-autó” derbi zajlott, ahol a távirányítós kisautókra épített patkány formájú műalkotások mérték össze gyorsaságukat.

A kortárs művészeti vásár – minden évben, így most is – vonzotta a hírességeket. Idén például Colin Farrell és Diane Keaton is feltűnt a tömegben, de az influencerek és más hírességek mellett természetesen a nagy nevű gyűjtők és  galériatulajdonosok sem hiányozhattak az expó négy napjáról.

Mi a zárónapon jártunk a helyszínen, de ez nem érződött a hely energiáján, mert olyan tömeggel szembesültünk, mintha a nyitó napon lennénk. Összességében elmondható, hogy minden jelenlegi kortárs trend megjelent a galériák standjain az idei Frieze-n, de kimagaslóan újszerű, meglepően izgalmas alkotásokkal nem találkoztunk.

Devin Westley kortárs művész képe.

Az expo tapasztalata alapján a nagyméretű absztrakt és minimalista festmények még mindig uralják a kortárs művészeti piacot, de mellettük feltűnt egy-egy érdekes anyagokat használó, újrahasznosított anyagokból készült installáció vagy szobor is. Az egyik standon például miniatűr szobabelsőket és hétköznapi, civil életből vett jeleneteket ábrázoló apró szoborcsoportokat vizsgálhattunk meg nagyítóval. Ezek az alkotások jól ellenpontozták a Kaliforniában népszerű hatalmas méretű alkotásokat.

A figuratív ábrázolás mind a szobrok, mind a festmények esetében inkább groteszk, szürrealista és naiv formában jelent meg. A színhasználatban nem igazán lehetett tendenciát felfedezni. Az egészen extrém színek egymás mellé tétele mellett a teljesen puritán 2-3 színből álló vagy  fekete-fehér kompozíciók is komoly csoportot képviseltek az expo anyagában.

Diane Keaton megkapta a Brass Ring-díjat 2022-ben a 36. Carousel of the Hope gálán

– Vida Virág –