Önkénteseket keres a NASA

Világ

A NASA civil önkénteseket toboroz, akik kipróbálnák, hogy milyen lenne az élet a Marson. A résztvevőknek egy teljes éven keresztül kell szimulált valóságban élniük – egyelőre itt a Földön.

A NASA a héten jelentette be, hogy vállalkozó szellemű civileket  keres egy 12 hónapos  küldetésre, amelyet a Vörös Bolygó szimulált verziójában fognak végrehajtani.

Az önkéntesek a Houstonban található Johnson Űrközpontba költöznek majd be, a Mars Dune Alpha nevű, 1700 négyzetlábnyi, 3D-s nyomtatóval nyomtatott ideiglenes lakóhelyükre.

A misszió a Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) tervezett három programjának második részét képezi. A kísérlet 2025 tavaszán fog kezdődni és 378 napig tart majd. A szimulált Mars-lakóhely a térben végrehajtott  kihívásait fogja reprodukálni.

A különleges NASA-kísérlet sajnos nem nyitott a nemzetközi érdeklődők számára,  egyelőre csak amerikai állampolgárok és zöld kártyával rendelkező munkavállalók jelentkezhetnek, akik egészségesek és nem dohányoznak. A kísérletre nem a legfiatalabb generáció tagjaiból fognak válogatni, hanem 30 és 55 év közötti korosztályból. Az anyanelvi Szintű angol nyelvtudás szintén a feltételek között szerepel.