Oltási kampány kezdődött Németországban a koronavírus ellen

Világ

Elkezdődött a koronavírus-betegség elleni védőoltás őszi kampánya hétfőn Németországban, az oltás felvételét a hatvan éven felülieknek és a veszélyeztetett csoportok tagjainak ajánlják.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter az elsők között adatta be magának az oltást, és a hadsereg (Bundeswehr) berlini kórháza előtt tartott tájékoztatóján minden kortársát erre bíztatta. A 60 éves miniszter – aki kutatóorvosként elismert járványügyi szakértő is – hangsúlyozta, hogy a megfertőződés a Covid-19-et okozó új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) továbbra is veszélyes, “nem elhanyagolható apróság”, és akár a még mindig kevéssé ismert, ám igen komoly következményekkel járó hosszú Covid-szindrómához is vezethet.

Aláhúzta, hogy az oltás biztosítja a legnagyobb védelmet, és a hosszú covid kockázatát is csökkenti. A 60 éven felülieknek és az egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk révén veszélyeztetett embereknek a Covid-19 elleni oltás mellett az influenza elleni védőoltás beadatása is ajánlott – mondta.

A felső légúti megbetegedések hagyományos őszi-téli szezonja az idén különleges, mert a SARS-CoV-2 megjelenése óta ez az első, amikor nem lassítják a vírusok terjedését állami, országos szintű korlátozások. Ezért egyelőre nem lehet felmérni, hogy mennyire szabadul el ismét az új koronavírus, az viszont biztos, hogy ismét “nagyon sok eset lesz, de a felkészültségünk is sokkal jobb” – fűzte hozzá.

Újabb korlátozásokat egyelőre nem is terveznek, mert a világjárvány és az ellene folytatott küzdelem révén igen széles körű immunitás alakult ki a lakosságban – fejtette ki a miniszter.

Mint mondta, a kormány az emberek felelősségteljes magatartására számít, és mindenekelőtt a maszkviselés szokásának felújítását javasolja. Maszkot viselni fertőzésveszélyes helyzetekben, például zsúfolt zárt terekben érdemes. A szájat és az orrot eltakaró maszk viselője nemcsak a környezetében lévőket, hanem saját magát is védi a fertőzésektől – mondta Karl Lauterbach.

Az oltási kampányban a vírus XBB.1.5 jelzésű változatára optimalizált oltóanyagokat használják, hétfőtől a Pfizer-Biontech vakcinája érhető el a háziorvosi rendelőkben. Ebből a vakcinából 14 millió adagot rendelt a kormány.

(MTI)