A kettős élelmiszer-minőség kérdését a Bizottság nagyon komolyan veszi. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló tavalyi értékelő beszédében kihangsúlyozta: „Nem fogadom el, hogy Európa egyes részein azonos csomagolással és márkajelzéssel alacsonyabb minőségű élelmiszereket árulnak az embereknek. Erősebb hatáskört kell biztosítanunk a nemzeti hatóságok számára ahhoz, hogy mindenhol felszámolják ezeket a jogellenes gyakorlatokat.”
Věra Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos ma reggel Prágában bejelentette: az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC) fejlesztett módszertan, amelyet legalább 16 tagállam és az érdekelt felek is támogatnak, ez év áprilisára elkészül. Így lehetővé válik majd, hogy a tagállamok hatóságai egy összehangolt, az élelmiszeripari termékek minőségét vizsgáló kampányt indítsanak májusban. A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálat olyan termékeket fog érinteni, melyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak.